Режат драстично бюджета на параолимпиадата

Режат драстично бюджета на параолимпиадата

Параолимпиадата започва след броени дни, но няма да се проведе по предварителния график. Организаторите заявиха, че са наложителни драстични съкращения на разходите, които се изразяват в затваряне на едно съоръжение, демонтиране на няколко други, както и съкращаване част от бройката на обслужващия персонал и доброволците.

Главна причина са ниските приходи от билети, както и голямата финансова криза в Бразилия.

Рио има по-малко от месец, за да се подготви за палаолимпиадата. Организаторите разчитаха, че най-големият спортен форум за хора с увреждания ще продължи тенденцията от предишните игри в Лондон, когато събраната сума от билети беше рекордна. Към  момента обаче са купени едва 290 000 билета, съобщиха домакините.

"На този етап не можем да очакваме, че ще видим пълни трибуни, както беше в Пекин и Лондон и както най-вероятно ще бъде в Токио след четири години", каза президента на Международния параолимпийски комитет (МПК) Филип Крейвън.

На МПК се наложи да намали драстично бюджета и през миналата година, което затруднява нормалното провеждане на игрите.

"Никога в 56-годишната история на параолимпийските игри не сме били изправени пред такива условия. Откакто разбрахме колко сериозен е проблемът, правим всичко възможно да намерим решение", заяви Крейвън.

Отпуснати са още 47 милиона долара от кмета на Рио Едуардо Паеш и се очаква правителството също да осигури около 31 млн. - дарения от държавни дружества. Въпреки това броят на обслужващия персонал ще бъде намален, транспортните услуги ще работят на половин мощност, а много медийни центрове ще бъдат затворени.

Все още не са изплатени и грантовете от по 7 млн. долара към всяка от страните участници. Ако това не се случи в най-кратъй срок, около 10 държави няма да могат да си позволят да изпратят параолимпийци в Рио.

   

0 коментарa

Виж още