Робот ще помага за спасяването на...

Робот ще помага за спасяването на...

Игуменът на Бачковския манастир архимандрит Симон обяви, че с помощта на робот ще спасяват от влагата стенописите в обителта. Методът е немски, познат на света повече от 15 години, допълни игуменът, съобщава БНТ. "Представлява едно рамо с бургия, която прави отвор в основите на църквата и инжектира соли, които започват да дърпат влагата по стените”, обясни архимандрит Симон. Роботът се предлага от български фирми.
 
Архимандритът посочи, че по същия начин преди две години е била почистена Кьолнската катедрала, а в наши дни така се чистят тунели и редути. Игуменът на Бачковския манастир каза още, че проектът за ремонта на манастира е спрян в първата му част - за хващане на дъждовната вода, понеже има дребни забележки и уточнения, които трябва да се изяснят. По всяка вероятност в тази си част ремонтът ще стартира догодина, през месец март.
 
За ремонта на Бачковския манастир бяха отпуснати 300 хиляди лева от държавата. „Ние вече подменихме покривното пространство на целия манастир, което е близо 6000 кв. м. довършихме едно хале 400 кв м., което ще събира ненужния материал, изчистена е фасадата на манастира, която грейна”, добява щастлив архимандрит Симон.
 
В момента се завършва  северната страна на църквата, а до края на месеца строителното скеле ще бъде извадено оттам, понеже идва зима и не може да се работи, тъй като бавно съхне.

   

0 коментарa

Виж още