РОДИТЕЛИ: Защо плащате на ромите, а за нашите деца няма нищо?!

РОДИТЕЛИ: Защо плащате на ромите, а за нашите деца няма нищо?!

Родители от град Добрич въстанаха срещу нов проект определящ стипендии за ромски ученици, предаде Нова тв. Пред камерата те обявиха, че вече подготрят жалба, която да внесат следващата седмица. 

Както по-рано Новини Стара Загора писа, според новия проект ромски ученици ще получават безвъзмездно сумата от 30 евро месечно, която трябва да подсигури обучението им до 12-ти клас, с цел издържане на държавните изпити. По данни на организаторите, минималният успех, с който трябва да разполага ромското дете е 3,50. 

Семействата настояват за равен старт и равни критерии за всички деца в училище и обявиха, че са готови да организират и протест. 
 

„Програмата е за 1200 стипендии, а учениците, които ще ги получават са 700”, oбясни Мануела Радева, директор на Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства.

Впечатление, обаче прави, че сумата, опускана за ромските деца ще бъде по-висока от тази за деца с отличен успех. Това подчертаха и родителите. 

"За каква интеграция говорим, българските стипендии са в левове, и се дават за успех над 5,50", посочиха майките и посочиха, че ги притесняват критериите за отпускането на тези стипендии. "За пореден път институциите в България ни разделят на българи и роми", посочват родителите. 

Това е пилотен проект, отбеляза Радева, като посочи, че основното финансиране е от ромски образователен фонд. Идеята била за в бъдеще и други деца да получават такива бонуси, не само ромчетата. 

„Средствата по този проект са общо 561 400 евро, от които малко над 343 320 евро се дават от ромския образователен фонд, а останалите 40 % идват от Министерството на образованието и науката”, обясни Радева. „Тези средства ще се дават, както за стипендии за ромски ученици, които успешно са завършили 8-ми клас и са 9-ти, 10-ти, 11-и или 12-и клас, така и за ментори - педагози, които в извънкласно време ще помагат на учениците”, уточни тя.
„Целта е да се стимулира повишаване на успеха на учениците”, подчерта тя.

 

   

0 коментарa

Виж още