Родните производителите недоволни - няма пазар за продукцията им!

Родните производителите недоволни - няма пазар за продукцията им!

Днес в България празнуваме Денят на градинаря. От 1993 г. у нас празникът се възобновява. В град Брезово първи връщат вековната традиция. Днес празнуват всички, които се грижат за зеленчуци и овошки, както и за цветя, без значение дали заниманието им е професионално или само за удоволствие.

На днешният празник производителите почитат своят светец - Свети мъченик Фока. Той е смятан за градинар, тъй като в близост до морето, където почвата е песъчлива и неблагоприятна си направил градина и в нея посадил различни зеленчуци Свети Фока ги продавал, като по този начин осигурявал препитание за бедните хора. Част от произведените зеленчуци той оставял край пътя минаващ покрай градината му, за да могат да ги взимат изгладнелите пътници.

Заради редица проблеми в сектора, настроението на българските градирани, не е особено празнично. От лошото и дъждовно време през пролетта, голяма част от реколтата е измръзнала, освен това производителите за поредна година се оплакаха и от евтиния внос на плодове и зеленчуци, който подбива родното ни производство.

Производителите на плодове и зеленчуци в България няма да празнуват, въпреки професионалния си празник.

Мариана Милтенова - главен секретар на Националния съюз на градинарите в България, обобщи сложната ситуация в сектора: "Имаше дъждове, имаше и осланявания. Наложи се много култури да бъдат пренасаждани по няколко пъти. Това е положението с дините, такъв е проблемът и с пипера. Голяма част от доматите са изкоренени и са насадени на ново. Новите имат малки доматчета едва сега. Няма пазар за продукцията..".

Според Милтенова, евтиният внос на плодове и зеленчуци е най-големият проблем пред родните производители.

Главния секретар на Националния съюз на градинарите в България допълни, че продължаваме да ядем вносни плодове и зеленчуци. От плодовете, се внасят предимно тези които у нас не се произвеждат, а от зеленчуците пазарът ни е залят от домати внос от Централна Европа.  Ембаргото, което бе въведено за руския пазар, пренасочи голяма част от производството, атакувайки пазара в България.  

 

Източник: dariknews.bg

   

0 коментарa

Виж още