Родният дом на Людмила Живкова е потънал в забрава

Родният дом на Людмила Живкова е потънал в забрава

Людмила Живкова е родена и живяла като дете в село Говедарци, самоковско. Днес родният й домът е разграбен и стои заключен и занемарен. Жителите на селцето все още си спомнят как там, майка й – Мара Малеева е лекувала местните в началото на 40-те години.  По това време бащата на Людмила, Тодор Живков е бил партизанин и идвал нелегално в Говедарци. В кабинета на кмета на село Говедарци до днес виси голяма снимка на бившия Първи. Бойчо Шуманов - кмет на селото споделя, как намерил този портрет захвърлен в някакво мазе на общината и го окачил на видно място, защото по времето на Живков хората живеели добре и допълни, че ще го свали тогава, когато българите достигнат стандарта на живот от 80-те години.

Зад къщата на семейство Живкови е имало малък музей, в който са били събрани снимки и вещи на семейството на Людмила, но след като баща йбил свален от власт всичко било разграбено. Пред портата имало дори малък барелеф на майка й - Мара Малеева, който изчезнал безследно. Кмета споделя че Малеева е лекувала хората в село без пари. Шуманов заяви, че иска къщата на Мара Малеева и Людмила да се стегне и музейната сбирка да бъде възстановена.

Оказва се, че това зависи от общинарите в Самоков. В настоящият момент имотът сега е общинска собственост, но състоянието му е окаяно.

„Доколкото знам, е даден на семейство възрастни хора срещу символичен наем и ангажимент да се поддържа“, обяснява Шуманов.

Оказва се, че това зависи не от друг, а тъкмо от общинарите в Самоков. Имотът сега е общинска собственост, но състоянието му е окаяно.

Зад оградата на къщата на Людмила Живкова се вижда тъжна картинка. Днес от навеса пред някогашния мемориал стърчат само гредите, проядени от дървениците. Носи се тежък дъх на застояло, а пред вратите са струпани дърва за огрев.

 

Източник: pik.bg

   

0 коментарa

Виж още