Родният пазар залят от вносни плодове и зеленчуци.

Родният пазар залят от вносни плодове и зеленчуци.

Всяка година над 130 000 сезонни работници от страната ни участват в брането на плодове и зеленчуци в почти всички държави-членки на Европейския съюз.

Земеделието в България изпитва остра нужда от работна ръка, не достигат приблизително 70 000 работници и специалисти. Министерството на земеделието описва градинарството и овощарството като „приоритетни, но за жалост от години те са в упадък. Рядко в магазините се среща българска продукция, предимно щандовете за плодове и зеленчуци у нас се пълнят с вносна продукция – при това от държави като Полша или Холандия, в които слънчевата светлина е дефицит, пише 24chasa.bg.

Председателят на Националния съюз на градинарите в България - Слави Трифонов, заяви, че упадъка на българското производство на плодове и зеленчуци бележи трайна тенденция, установила се още преди влизането на страната ни в Европейския съюз.

Трифонов, коментира случващото се: „Контрабандата на пресни продукти от съседните страни нанесе голям удар на българското земеделие. На борсите за препродажба на задгранични храни и сега всеки може да докара необявена и неосчетоводена продукция и да направи дъмпинг на истинските производители.“ и допълни, че трайно превзелите българския пазар големи търговски вериги: „Била“, „Кауфланд“ и „Лидъл“ имат свои източници на доставки, които отчасти дават шанс и на българските градинари.

Българският потребител трябва да знае, че превозваните от хиляди километри „пресни“ плодове и зеленчуци са обработват със силни опасни за здравето на човек фунгициди (пестициди срещу гъбични заболявания по растенията – б.ред.), както и с други химикали.

Националното субсидиране на тютюнопроизводството, което надхвърля близо 50 пъти дотациите за градинарите и овощарите, по понятни причини вече не се подпомага от ЕС. Шефът на Националния съюз на градинарите Слави Трифонов не крие тревогата си от обезлюдяването на селата и рязкото намаляване на работната ръка в растениевъдството.

Националният съюз на градинарите в България настоява да бъде въведена „търговия на кратките дистанции“. Подобна практика има в повечето от европейските страни. При тази ситуация над 51% от продаваните в търговската мрежа плодове и зеленчуци трябва да бъдат произвеждани в радиус не по-голям от 200 километра и освен това да носят специален знак обозначаващ, че продукцията е събрана най-много до 2 денонощия преди да бъде изложена за продан.

   

0 коментарa

Виж още