Рожден ден днес има Майка Тереза

Рожден ден днес има Майка Тереза

На днешната дата, в съвременният град Скопие, през 1910 г. е родена световноизвестната католическа монахиня Майка Тереза.

Истинското ѝ име всъщност е Агнес Гонджа Бояджиу, но поради факта, че посвещава целия си живот в борба срещу бедността, тя става известна с монашеското си име. Майка Тереза е основател на ордена Мисионери на милосърдието и е носител на Нобелова награда за мир.

И до днес продължава да се развива нейната благотворителна дейност. 

Родителите ѝ са били католически албанци. Светицата изгубила баща си когато била едва на 8 години. През 1928 година тя  напуска родния си град и става мисионер в ордена на Сестрите от Лорето и никога повече не вижда своето семейство.

В ордена на Сестрите от Лорето, Майка Тереза изучава чужди езици и усъвършенства своите познания по история, което през 1929 година става причина да бъде изпратена в британската част на Индия.

В манастира в Дарджилинг, Бенгал, тя започва своето послушничество, а само 2 години по-късно, през 1931 година официално приема името Тереза от Лизийо и полага първия си монашески обет. През 1938 година се установява в Калкута и започва да работи в бедните квартали на града, като учителка.

Десет години по-късно, през 1948 година Майка Тереза основава училище за бедните в Калкута и започва своята мисионерска дейност, а през 1940 година получава разрешение от Ватикана за създаването на диоцезна конгрегация. Което е началото на ордена Мисионери на милосърдието. В началото в организацията членуват само 13 души, но в краят на миналия век броят на монахините наброява над 4000 монахини от цял свят. Основната цел е да бъдат изградени сиропиталища, хосписи и центрове за бедните хора.

През 1971 година монахинята получава наградата за мир „Папа Йоан XXIII”, а отличието ѝ е връчено лично от папа Павел VI.

През следващите години Майка Тереза става носител на множество международни награди за мир, само 8 години по-късно заслужено е възнаградена с Нобелова награда заради упоритата си борба срещу бедността.

На 5 септември 1997 година в Калкута умира една от най-стойностните личности, отдала живота си на човечеството - Майка Тереза. И днес нейната дейност продължава да печели симпатиите на хиляди хора от цял свят.

 

Източник: actualno.com

   

0 коментарa

Виж още