Ромите на бунт - цената на булките обидно ниска!

Ромите на бунт - цената на булките обидно ниска!


18-годишната Мариана Ангелова от пловдивското село Маноле, в подножието на Бачковския манастир, обидена разказва: „Ние не сме коне за да ни продават, не сме стока. Това беше преди години... Сега се взимаме по любов".
Всяка година, още вечерта преди празника Голяма Богородица /по стар стил/, ромите калайджии от цяла България се стичат към светата обител, за да запалят свещичка пред иконите, да се помолят за здраве и берекет, но и за да покажат девойките за женене.
Всяка една от ромските моми пристига, облечена в най-новите си дрехи, белосана, причудливо гримирана и разбра се окичена със златни бижута.
Момичетата са на възраст 14-15 години, а косите им са намазани с лакове и гелове, за да блестят и да привличат погледите на момчетата.
Голяма част от девойките са облечени в абитуриентски рокли и са на високи токчета. Само няколко часа по-късно омалели от височината на обувките си и неудобството да се ходи по манастирския калдаръм с токчета, много от двойките вече ходят боси, носейки в ръка официалните обувки.
По-възрастна от повечето момичета, на цели 17 години Мария Атанасова от село Исперихово разказва, че не е прекъснала образованието си, както правят повечето нейни връстнички от калайджиите, а напротив с усмивка разказва: "11-и клас съм и уча за фризьорка. Хубаво е да имаме добри професии, за да работим. Малка съм още, не искам да се женя". 
Тя, заедно със своето семейството почитат ромските традиции и поради тази причина в навечерието на големият християнски празник Успение Богородично за поредна година са дошли в Бачковския манастир.
Много от ромите споделят, че до преди няколко години, поляните тук са били пълни с народ, но вече почти не е така. С всяка изминала година хората намаляват все повече. Ромите калайджии споделят, че пазарът за булки се бил изместил между Чирпан и Стара Загора. 
Продавачите на сувенири припомнят, че преди години уличката водеща към манастира, била толкова пълна с народ, че стотинка да се хвърли и нямало къде да падне. Според тях най-скъпите булки вече вървят за сума не повече от 1000 лева, но и това е спорно, тъй като ромите правели сделките си на техния си език, така че да не им се разбира какво се пазарят.

 

dnes.bg

   

0 коментарa

Виж още