Ромите недоволни от просията у нас, бягат в чужбина

Ромите недоволни от просията у нас, бягат в чужбина

Просяците в България разказват, че дневно изкарвали по 10 лв., но така парите не стигали дори за гориво.

Ромските кланове, които до съвсем скоро пълнеха с просяци централните улици, подлезите, големите булеварди, светофарите и площадите в София, постепенно се оттеглиха от доходоносния си до скоро бизнес – просията. Това бе разкрито от главите на големи ромски фамилии в град Костинброд, намира се в голяма близост до София.

Според ромите това до скоро доходоносно занимание вече не носи достатъчно големи и удовлетворителни печалби. Столичани и гостите на града проявявали все по-малко щедрост към тях. Хвърляли им жълти стотинки през прозорците на колите си.

Ако до миналата 2015 година един просяк е изкарвал приблизително по 100 лева на ден, печалбите му сега са спаднали на не повече от 10-20 лева. Парите не стигали на бедняците дори да покрият бензина на автомобила, с който след работния ден шефовете да приберат просещите.

Глава на голяма ромска фамилия, чийто основен бизнес до скоро бил просията, разказва: "Нямаме файда. Този човек трябва да се храни, трябва да се прибира, трябва да има и пари за него. С 10 лева не можем да си платим дори разходите, какво да говорим за някаква печалба. Хората не вярват вече. Не дават и стотинка на просяците" и допълва, че нашенците давали пари до края на 2010 г. Горе долу след финансовата криза, започнала бавно да окупира и нашата страна, приходите от просията започнали драстично да спадат.

Главатарят на ромския клан вече е насочил усилията си към чужбина и изпращал „служителите си“ - роми да припечелват в съседна Гърция, както и в Германия и Франция. Там хората все още давали повече пари и един просяк спокойно си докарвал по над 150 евро на ден, и то само от просия. Това разбира се се отнасяло, само за тези с физически недъзи и психически заболявания. Здравите му подчинени оставали в България, където се занимавали основно с джебчийство и дребни кражби и така покривали липсата си на доходи!

 

Източник: dnes.bg

   

0 коментарa

Виж още