Румъния няма да приема ядрени оръжия от САЩ!

Румъния няма да приема ядрени оръжия от САЩ!

Румъния категорично отрече информация, че САЩ ще местят на нейна територия тактическите си ядрени оръжия, които са в Турция, съобщи ТАСС.

Съединените щати са стартирали местене в Румъния на ядрените си оръжия, които са базата „Инджирлик” в Турция, пише в публикация на сайта "ЮрАктив"(EurActiv.com), цитирана от БНР. Изданието се опира на два независими един от друг анонимни източника.

"ЮрАктив" свързва твърдението си с „фона на влошаващите се отношения между Вашингтон и Анкара”. Според него Вашингтон повече не можел да има доверие на Анкара за оръжията.

Местенето ставало от "Инджирлик" към базата "Девеселу" в Румъния, която се намира на по-малко от 100 км от България, казват източниците.Уточнява се, че тази стъпка е особена и в технически, и в политически аспект. От времето на Студената война в базата "Инджирлик" са базирани около 50 единици тактически ядрени оръжия и това е на стотина километра от границата със Сирия, обяснява изданието.

Но „ЮрАктив” държи повече на алибито, че разполагането на тактически ядрени оръжия на САЩ близо до руските граници „вероятно ще вбеси Русия”.

В публикацията не е забравено за и стоплянето на сегашните отношения между Москва и Анкара.Румънското външно министерство на сто процента опроверга информацията. "ЮрАктив" отбелязва това така:

„В отговор на вашето искане румънското Министерство на външните работи твърдо отхвърля информацията, на която се позовавате”, написа говорител.

"ЮрАктив" твърди, че са му обещани коментари от Вашингтон и Анкара, и ще ги публикува. Изданието цитира и „дипломатичен коментар” от НАТО, който също е анонимен. Според този отговор „съюзниците трябва да са сигурни, че ядрените оръжия, които са в Европа, се намират "в безопасност".

Този коментар може да има само чисто разговорно приложение, тъй като НАТО няма ядрени оръжия, такива имат – и контролират национално, три от страните членки на алианса. 

   

0 коментарa

Виж още