Русенски МОЛ-ове сред номинациите за Сграда на годината 2011

Русенски МОЛ-ове сред номинациите за Сграда на годината 2011

От създаването си през 2002 година Национален конкурс „Сграда на годината” представи стотици сгради, изградени през последните десет години в България. Всички те се превърнаха в своеобразен преглед на тенденциите в развитието на архитектурата и строителството у нас, като целта е да бъдат отличени качествените и оригинални идеи и новаторски решения. Реализираните през годината сгради се представят в отделни категории – ваканционни и жилищни имоти, търговски и офис сгради, производствени сгради, сгради със специално предназначение, зелени сгради, чиято идея е да представи добрите примери в енергоефективното и устойчиво строителство у нас. Победителите по отделните категории, както и носителят на приза „Сграда на годината” се определят от жури от изявени български и международни професионалисти в областта на архитектурата, инвестициите, градоустройството, консултантските услуги и бизнес средите. Въз основа на определени и ясно дефинирани критерии, всеки един дава своя глас за най-добрия според него проект, като финалното гласуване и избор на победители става дни преди церемонията. Популярност сред широката публика конкурсът придоби и с инициатива „Награда на публиката”. В продължение на две седмици – от 01 до 14 декември 2011 година всеки желаещ може да даде своя глас за най-забележителната според него сграда в сайта на конкурса. Победителят, събрал най-много гласове става ясен в деня на официалната церемония. Обявяването на отличените сгради и връчването на наградите се състои на тържествена церемония, в присъствието на архитекти, инвеститори, строители, представители на висшата държавна администрация, браншови и бизнес организации. През 2005 година беше поставено начало на инициативата „Вечните сгради на България”, чиято цел е подпомагане, възстановяване и съхранение на паметници на културата и обекти с важно историческо значение. Една от отличените сгради е средновековният християнски храм Боянската църква „Св. Никола и св. Пантелеймон” в София, обявена от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство. В инициативата за възстановяване на сградата и стенописите на църквата строителни компании, финансови организации и частни лица събраха над 200 000 лв, като по този начин се превръщат в ктитори на XXI век. (повече в Инициативи) Тържествената церемония по връчване на наградите в Национален конкурс „Сграда на годината” се излъчва по БНТ 1 и сателитния канал БНТ Свят и се превърна в едно от най-рейтинговите предавания и най-престижно събитие в областта на строителството и архитектурата в България. Сред номинациите в категорията "Търговски сгради" са и 2 русенски обекта. Това са: Мол Русе инвеститор: РЕСБ ЕООД - Петър Дончев архитект: MYS Израел - Студио 17,5 С ООД изпълнител: Сиенит ООД конструктор: инж. Георги Колчаков Mall Rousse е мултифункционален търговско-развлекателен комплекс, който се намира в град Русе. Сградата е ситуирана между два булеварда – бул. Липник, основна пътна артерия на града, която води от центъра към съседна Румъния, и бул. Потсдам. Концептуално сградата е замислена, като продължение на града. Типологичният модел е базиран на идеята за закритата улица, която предлага на своите „минувачи” разнообразни услуги и развлечения. Това прави Mall Rousse единствения в България търговски център от типа single mall. Особено значение при проектирането е отдадено на обемно-пространствените решения. Те целят ясно разграничение на отделните зони в комплекса, дефинират естетическия образ и визуалните акценти – остъклена фасада при главния вход, стъклени стрехи, външни евакуационни стълбища, декоративни греди и др. Конструкцията на сградата е комбинация от преобладаващ монолитен, стоманобетонен скелет, префабрикувани спироли и спомагателни метални конструкции. Основните конструктивни оси са през 8,40 м. Сградата е разделена на девет блока, като са предвидени противоземетръсни фуги и задължителните стоманобетонни шайби. В екстериорно отношение Mall Rousse представлява съчетаване на различни видове фасадни системи, сред които традиционни термосистеми, окачени фасади тип Schuco и студеновентилируеми фасадни системи, решени в контрастни цветови комбинации. Приложението на тези технологии завършва архитектурния образ на сградата, който е опростен, лаконичен и лесно запомнящ се. Водещи идеи в дизайна на вътрешното пространство са безпогрешната ориентация, безпрепятствената циркулация на посетителите, изобилието на естествена светлина, контролирания климат, усещането за защитеност, уют и комфорт. Общите части са впечатляващи с дължината на пасажите, в които могат да се видят колони с височина над 12 метра, покрити със стъклени облицовки, горно покривно осветление тип skylight с декоративно LED-осветление, стъклени парапети и множество декоративни осветителни системи. Проектът е изпълнен с висококачествени материали, иновативни по род и характер технологии и системи, които гарантират правилното функциониране на комплекса, ергономия и енергийна ефективност. Управлението на комплекса е поверено на сложна система за сградна автоматизация (ССА), която проследява в реално време параметрите на всички инсталации и управлява взаимодействието между отделните системи и техните елементи. Благодарение на ССА се спомага за енергийната ефективност на сградата, посредством оптимизирането на потребената енергия. Трайността и качеството на вложените материали също води до намаляването на експлоатационните разходи. В планово отношение комплексът представлява сграда решена на три етажа. На първи и втори етаж са разположени търговските единици на комплекса, а на третото ниво - кино комплекс с 10 супермодерни кинозали, заведения за бързо хранене, кафе-сладкарници и ресторант. Достъпът от партерното към останалите нива е гарантирано посредством последно поколение асансьори и ескалатори, свързани с централната система за автоматизация, както и с добре вписваща се в околното пространство декоративна стълба от метал, стъкло и дърво. В съответствие с всички европейски изисквания е осигурено и максимално удобство за хората в неравностойно положение. На всяко ниво са изградени санитарни помещения за мъже, жени и хора в неравностойно положение, както и стая за майки с бебета. Всички зони в комплекса разполагат с централизирани системи за вентилация, климатизация и отопление, електрически инсталации и комуникации, включително пожароизвестяване, оповестяване, видеонаблюдение и др. Външния достъп до комплекса е осигурен посредством четири основни вход/изхода, гарантиращи бърз и разсредоточен достъп до различните зони в Mall Rousse. Изпълнени са вертикална планировка, която гарантира нормален достъп с превозни средства и ненарушени пътни потоци, и добре поддържано озеленяване с автоматична поливна система. Mall Rousse разполага с външен паркинг, професионална охрана, фирмено почистване и 24/7 часова поддръжка. МЕГАМОЛ- Русе инвеститор: Александър Цачев архитект: арх. Георги Стефанов изпълнител: инж. Велизар Ранев конструктор: инж. Елена Пенева Със своето ключово разположение в идеалния център на града и с атрактивната панорамна гледка към река Дунав, Мега Мол Русе е една от основните търговски и развлекателни атракции на Русе. Търговският център се намира в центъра на града, в непосредствена близост до пешеходната зона, Парка на младежта, новата сграда на НАП, Окръжна болница и река Дунав. Сградата е лесно достъпна както пеша, така и с автомобил. По идея на британското архитектурно студио Chapman Taylor, водещи архитекти на търговски центрове в Европа – Мега Мол Русе е решен с едно подземно, едно полуподземно и три надземни нива, които правят сградата удобна за посетителите и привлекателна за търговците. Сградата е монолитна със стоманобетонови греди, колони, плочи и ядра около асансьорите и стълбищните клетки. Фасадата е решена чрез окачени стени от структурни панели с TRESPA и стъкло в различни варианти, панели Тrimo, сухи монтажни облицовки и др. Растерът на остъкляването и част от декоративните елементи са подчертани допълнително. Вътрешните преградни стени са от гипсокартон щендерни стени и остъклени безшпросни витрини. Покривът е плосък с покривно остъкляване над търговската алея. Архитектурен елемент е металната козирка по края на плоския покрив, оформяща ивица от ферми, облицовани с еталбонд. Сградата е решена с един главен вход/изход и един второстепнен, от които посредством алеи се достига до атриумно пространство, което преминава по вертикала през трите етажа на сградата. Достъпът до различните нива, както над, така и под ниво терен се осъществява чрез ескалатори, движещи пътеки и панорамни асансьори, разположени в това пространство и представляват две вертикални ядра. Търговският център разполага с подземен и полуподземен паркинг с капацитет от 365 паркоместа с подходи от две обслужващи улици. В паркинга на второ ниво се намира най-голямата закрита картинг-писта в България. В партерния етаж е разположен голям супермаркет на търговската верига “Piccadilly”. При вътрешната организация на сградата е спазено основното функционално изискване за такъв тип сгради – разполагане в целесъобразна последователност на малки и по-големи търговски обекти, основни притегателни “фокуси” за пешеходния поток. Третият етаж на търговския център е предвиден за забавления и почивка на посетителите, като в него са разположени модерни заведения, заведения за бързо хранене с food courts , детски центрове, Мегабоулинг с десет професионални писти, билярд и нощен бар. Заведенията са ориентирани към северната фасада, от където се разкрива красива панорамна гледка към р. Дунав. В сградата са предвидени технически и машинни помещения за различните инсталации, обслужващи комплекса, както и товарни асансьори за зареждане. Съгласно противопожарната концепция е осъществена система за механично отдимяване, автоматично пожарогасене и пожароизвестяване. Търговският център е проектиран в съответствие с изискванията за достъпна среда за хора с ограничени двигателни възможности. За бърза евакуация на посетителите в случай на нужда са предвидени пет разсредоточени стълбища разположени в стълбищни клетки с директен изход навън и две външни стълбища. Във визията на сградата преобладаващите материали са дърво, метал и стъкло, а формите са неправилни, геометрични с кристална структура. Интересната и въздействаща фасада е предпоставка за смело решение за оформление и дизайн на търговските алеи. Формите са геометрични следващи кристалната логика на фасадата, свободно ориентирани в пространството. Изборът на материали е водещ за постигане на уют в интериора, както и усещане за спокойствие и хармония, природата присъства в една крайно модерна по своя смисъл среда. Подът е решен с едри диагонални петна от различни нюанси на подова керамика и гранитогрес с текстура на естествен камък. Парапетите на атриумните отвори са изцяло стъклени плоскости, завършващи с дървена ръкохватка. Таванът е от минералфазерни плоскости с дървесен финишен слой, които са ивично начленени на тънки ламели, подредени под различен ъгъл едно спрямо друго и създават усещането за свободната кристална структура, залегнала в основата на нашата концепция. Свободностоящите колони в алеите са решени с леки геометрични декорации върху гипсокартонена обшивка, върху които са монтирани двустранно светещи аплици, допълващи фоновото осветление на алеите. Уникалната концепция за добрият и стилен интериор създава усещане за уют и спокойствие. Въпреки класическата схема: затворена вентилируема сграда, обърната отвън навътре, Търговският център е с разширен подход – две двупосочни рампи на различни нива, има удобен подход и комуникации и е в непосредствена близост до централната пешеходна зона на гр. Русе. Сградата има уникална архитектура със собствена индивидуалност, като елегантно допълва градския силует. Ефектната и модерна окачена фасада е с повече от необходимото за такива сгради естествено осветление, в резултат на което предлага уникални панорамни гледки към реката. Модерната и същевременно еко-фасада създава хармония и пълно съответствие между интериора и екстериора.

   

0 коментарa

Виж още