Русе: Обгазяват ни! Всяка сутрин мирише на бакелит!

Русе: Обгазяват ни! Всяка сутрин мирише на бакелит!

Тази вечер е обявен протест в Русе срещу системното обгазяване от завода за авточасти в града. Според русенци, френският завод изпуска вредни емисии и така замърсява ежедневно въздуха в региона.

Въпросната компания вече беше глобена с 500 000 лв вече поради същата причина  през месец септември. Тя не е единствена, а поредна глоба. Ясно е, че тази санкция не дава резултат, тъй като снощи градът е бил обгазен за пореден път.

Категорично е доказано, че вредните газове се изпускат във въздуха посредством вентилационните клапи на завода, а не през пречиствателната система, както в началото се предполагаше. Свидетели твърдят, че димът от клапите се е извисявал на почти 30м височина. Вятърът довършил започнатото.

Това, което усетили русенци е силна миризма на бакелит и пластмаса, която е била изключително остара и дразнеща през нощта и рано сутринта.

 Този проблем не е от днес или вчера. Това се повтаря с години, а според медиците, белодробните заболявания за честяват.

Гражанското недосоволство също не е от вчера. Протестът, насрочен за тази вечер, продиктуван от поредното обгазяване на града и цели спирането на това безотговорно изпускане на вредни емисии в атмосферата.

От компанията са заявили, че вината за замърсяването на въздуха не е тяхна. Заради големия брой предприятия в града, не може да се докаже кой точно е замърсителя.

Една от протестиращите дами бе категорична, че Русе се обгазвава в продължение на 5 години, точно толкова време се провеждат и протести.

Хората недоволстват от силната миризма на бакелит, приличаща на миризма на изгорели кабели и пластмаса. Според запознати, на територията на завода работят 10 леярни, които нямат пречистватели.

Русенци чакат адекватен отговор от институциите и държат да разберат дали не се прави всичко заради корпоративни интереси.

Друга протестираща дама сподели, че това е истински тормоз. Лятно време живеят със затворени прозорци, не могат да пуснат децата си да играят навън. Тя призова властите за взимане на спешни мерки да се спре този тормоз над населението.

Според представители на общината, в момента се проверяват всички потенциални замърсители в града.

   

0 коментарa

Виж още