Русия за операцията в Мосул: 'Не преследвайте терористите в други държави, убивайте ги на място“

Русия за операцията в Мосул: 'Не преследвайте терористите в други държави, убивайте ги на място“

Руската армия заяви, че се надява водената от САЩ коалиция няма да позволи на терористите от Ислямска държава, завзели Мосул, да избягат от града и да отидат в Сирия. Той предупреди, че операцията все още се наблюдава.

"Нашите космически апарати за наблюдние са пренасочени към Мосул. Над дузина от нашите наблюдателни въздухоплавателни средства, включително и безпилотните летателни апарати, работят в околностите, " каза армейски генерал Валери Герасимов, началникът на генералния щаб на Русия.

 

Генералът заяви, че руските военни са особено загрижени за сценария, в който бунтовници от Ислямска държава, които в момента се намират в иракския град, ще "се опитат да избягат от Мосул или да преминаи в Сирия. "

 

"Ние се надяваме, че нашите партньори от международната коалиция осъзнават, какви ще бъдат последиците от свободното им навлизане в Близкия изток. Терористите трябва да бъдат унищожени венага, а не да се преследват от една страна в друга," каза Герасимов.

Иракското правителство обяви операция за повторно превземане на Мосул миналата неделя. В допълнение към иракската редовна армия, бяха включени кюрдските милиции и водената от САЩ коалиция, която трябва да осигури въздушна подкрепа за наземната сила. Турските войници, които бяха разположени в Ирак против волята на Багдад, според сведенията ще участват в офанзивата.

Смята се, че в Мосул има между 4000 и 8000 бунтовници.

Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) изчислява, че до 1 милион цивилни може да са базирани в Мосул. Това тябва да се има предвид при евентуална необходимост за изтегляне на населениято от огнището на офанзивата.

 

"Мосул е град с между 1,2 и 1,5 милиона души. Ние не знаем броя на хората, които ще бъдат разселени. ТУНИЦЕФ трябва да е готов за вода и санитарни принадлежности за приблизително 700 000 души ", заявява представителя на УНИЦЕФ в Ирак, Питър Хоукинс.

   

0 коментарa

Виж още