Русия и Япония с нова задача, ще уреждат островния ред

Русия и Япония с нова задача, ще уреждат островния ред

Днес руският президент Владимир Путин и японския премиер Шиндзо Абе обсъдиха съвместно решението, веднъж за винаги да уредят териториалният спор за малките острови, развалящ отношенията им вече повече от седем десетилетия, пише Ройтерс.
В своя реч на бизнес конференцията в руския пристанищен град Владивосток, в присъствието на Путин, Абе призова руския президент да работи заедно с него по разрешаване на спора.
"Като лидер на Япония, съм твърдо убеден в правилността на японската позиция, докато вие, Владимир, като лидер на Русия, сте напълно уверени в правилността на руската позиция", каза Абе.
"И все пак, ако продължим по този начин, тази дискусия ще продължи и през следващите десетилетия. С отбягването на належащото решение, нито един от двама ни, няма да бъде в състояние да предостави по-добри възможности за бъдещите поколения."
Япония твърди, че Русия контролира западните тихоокеански острови, наречени Северните територии в Япония, както и Южните Курилски острови в Русия.
Откакто е наложена забрана за сключването на официален мирен договор между двете страни, териториалният ред над островната верига, иззета от съветските войски в края на Втората световна война, е разстроил дипломатическите отношения между държавите.
Путин заяви, че е готов да предприеме решителни стъпки за разрешаване на спора, но предупреди, че тези стъпки могат да се предприемат само след внимателна подготовка.
"Миналото не трябва да бъде пречка за движение напред", каза Путин по време на форума, на който присъства и Абе.
"Заедно трябва да помислим как да се отървем от проблемите, които не ни позволяват да се движим напред. Надявам се, че ще успеем да решим тези проблеми. А за да ги решим се нуждаем от ниво на доверие. Това решение е трудно, но ние можем да го постигнем."


В петък, японския премиер проведе разговори с Путин и се съгласи до края на годината да бъдат проведени още две срещи на най-високо равнище, за да ускорят преговорите за мир.
"Владимир, за обособяването на бъдещите двустранни отношения заредени с неограничен потенциал, съм решен да вложа всички необходими усилия за напредъка в отношенията между Япония и Русия, заедно с вас", каза Абе.
Бащата на Абе, Шинтаро Абе, е работил, като министър на външните работи за разрешаване на спора през далечната 1980 г.

Концесиите над островите ще донесат рискове за Путин, но биха могли да повишат японските инвестиции в Русия в момент, когато Москва, изтощена от ниските цени на петрола и международните западни санкции, спешно ще се нуждае от пари в брой.
"Икономиките на Русия и Япония не са в съперничество. Аз съм напълно уверен, че в тази връзка, всеки допълва другият по великолепен начин", каза още Абе.

 

   

0 коментарa

Виж още