Руската отбрана: Готови сме за диалог за Сирия, но заплахите срещу нашите военни са неприемливи

Руската отбрана: Готови сме за диалог за Сирия, но заплахите срещу нашите военни са неприемливи

Русия е напълно готова да продължи диалога със САЩ по отношение на съвместните действия за борба с терористите в Сирия, заяви руското министерство на отбраната. Той подчерта обаче, че това е възможно само, ако Вашингтон се въздържа от "всякакви намеци за заплахи за военни и граждани на Русия."

Изявлението бе направено в отговор на коментарите, направени от говорителят на Държавния департамент Джон Кърби на пресконференция в сряда. Кърби заяви, че ако войната в Сирия продължи, "много руски животи ще бъдат погубени, много руски самолети ще бъдат свалени" като "екстремистките групи ще продължат да използват вакуума, които се получава в Сирия, за да разширят дейността си, с което биха могли да включват атаки срещу руските интереси, може би дори руски градове. "

 

Говорейки в четвъртък, говорителят на руското Министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков заяви: "За пореден път ние заявяваме, че сме напълно подготвени да продължим диалога с американската страна и да продължим със съвместните действия в борбата срещу терористите в Сирия."

 

"Въпреки това, дори и най-малките намеци на заплаха за нашите войници и руски граждани, трябва да бъдат изключени от този диалог. Въпросът за безопасността на руските граждани, където и да са те, не е за договаряне. Това е наш основен и безусловен приоритет ", подчерта говорителят.

 

Вашингтон, който поддържа т.нар "умерена опозиция" в Сирия, по-рано обеща да се разделят бунтовниците от терористичната организация на Джабхат ан-Нусра, но все още не са стигнали до осъществяването му.

 

Конашенков посочи, че Москва е наясно с местонахождението на американските "експерти, които участват в оперативното планиране и контрол на действията на бунтовниците."

Коментарите на Кърби не останаха незабелязани от руското външно министерство.

Русия ще продължи военната си операция в Сирия в помощ на правителствените сили в борбата им срещу терористите, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

 

Междувременно ООН призова Русия и САЩ да възстановят сътрудничеството си по преустановяване на военните действия в Сирия.

Видео: https://youtu.be/6wRXncGsktE

   

0 коментарa

Виж още