Руският блогър Навални реши да се кандидатира за президент

Руският блогър Навални реши да се кандидатира за президент

Руският бунтар Алексей Навални реши да се кандидатира за президентския пост на изборите през 2018 г., пише в. "Комерсант", цитиран от Интерфакс и БТА.

За тази цел блогърът настоя пред Върховния съд делото "Кировлес", по което бе осъден, да бъде преразгледано заради на решението от 5 юли на Европейския съд по правата на човека.

Европейският съд се произнесе по жалба от Навални и определеният за негов съучастник Пьотр Офицеров.

Магистратите в Страсбург отказаха да обявят за политическо делото за злоупотреба със средства на руското държавно горско предприятие "Кировлес", по което Навални и Офицеров получиха условни присъди и глоби.

Обаче Европейският съд призна, че "има връзка" между антикорупционнате занимания на Навални и "стремежа" на федералното следствие да го обвини.

Той реши, че относно двамата осъдени е било нарушено правото на честен процес. Освен това руските власти трябва да им платят общо над 87 хиляди евро.Адвокати на Навални са пожелали помощ от Комитета на министрите на Съвета на Европа, пише "Комерсант". Те вметнали, че ако делото не бъде преразгледано, блогърът не може да се кандидатира.Докато изтече условната му петгодишна присъда, постановена през 2013 г., той няма право да взима участие в избори, а след това също няма да може, тъй като съдимостта му няма да бъде погасена. Това ще се случи след още пет години.

Освен всичко друго, законът за президентските избори разрешава наказани за тежки престъпления да се кандидатират чак 10 години след погасяване на съдимостта. Следователно блогъра не може да взема участие в избори до 2033 година.

Комитетът на министрите ще разгледа въпроса в края на септември по данни от сайта на Съвета на Европа.

   

0 коментарa

Виж още