Руснак с маска на Путин, пожела убежище в Киев

Руският опозиционен активист Роман Рословцев, станал известен заради протестните си действия с маска на Путин, поиска политическо убежище в Украйна.

Рословцев каза пред украинската телевизия "Громадске", че решението му се дължи на натиска, упражняван върху него в Русия, предадоха Интерфакс и БТА.

В Русия било "невъзможно да продължи протестната си дейност" и край дома му "дежурели служители от Федералната служба за сигурност". Затова бунтарят не могъл дори да си вземе дрехи и пристигнал в Украйна "без нищо". Днес мислел да подаде молба за убежище по официалния ред.

Украинската гранична служба съобщи по-рано, че политическо убежище в страната е поискал "известен руски писател и обществен деец, занимавал се активно с протестна дейност".36-годишният Рословцев е бил арестуван най-малко 9 пъти, когато е излизал с маска, с образа на Владимир Путин, на Червения площад в Москва. Според органите на реда деянията му нарушавали законите за митингите.

Самият Рословцев казва, че протестира точно против "абсурдните" закони, заради които го задържат.

Преди няколко дни Украйна даде политическо убежище на 76-годишния активист от Русия Владимир Ионов, осъждан четири пъти по административен ред за участие в забранени протести, отбелязва Интерфакс.

   

0 коментарa

Виж още