Самарското знаме ще украси отново Шипка

Самарското знаме ще украси отново Шипка

 

    Около 230 българи ще вземат участие в пресъздаването боевете на Шипка. Национално дружество „Традиция” е организатор на мероприятието, което в последните години събира все повече хора, окрилени от националната светиня Шипка.

     Национално дружество „Традиция” по своя традиция организира на Шипка най-зрелищните възстановки от всички провеждани през годината на територията на страната. В пресъздаването на епичните боеве при Шипка ще се покаже не само решителността и стоицизма на опълченците, но и мащабите на самата военна битка с болници, кавалерия, опълченски дрехи и др. В съботния ден на 27 август ще бъдат почетени 143 години от чутовния героизъм на българските опълченци, които успяват да възпрат османските стълпотворения на Сюлейман паша. Чрез своята жертвеност и желязна воля, те не позволяват на османската армия да премине прохода, преди руските войници, водени от ген. Радецки. Героичната победа на Шипка обаче е платена с цената на кланета, палежи и безчинства в Стара Загора и областта. В събота Самарското знаме ще се издигне там, където то „свети” най-ярко – на върха Шипка. Хиляди патриоти, националисти и родолюбци се очакват да посетят свещеното място, за да отдадат почти на героите, които не пожалиха себе си, за да растат бъдните поколения в свобода и справедливост.

     Празникът на 27 август започва със състезание по катерене на стъпала от 9.30 часа. От 10 до 12 часа ще се сервира на посетителите войнишки бош, ястие, с което са се хранили руските войници и опълченците. Умения по стрелба ще бъдат демонстрирани на Орлово гнездо. Стартът на официалната възстановка е 13.00 часа и веднага след нея ще се пресъздаде боят от август 1877 година, когато българските опълченци застават срещу османските войски на Сюлейман. Победата на Шипка, извоювана от българските опълченци с цената на много жертви и кръв е преломът във войната. Победата на Шипка ознаменува и подпечатва с българска кръв свободата на България. Поради значимостта на подвига, на Шипка е издигнат Паметника на Свободата. В последните години се забелязва повишен интерес към Шипка, което може само да радва, защото патриотизма и почитта към героите и традициите е съхранила българския народ в не едно робство и не един поробител. Шипка и Шипченската епопея е възпята с пламенна емоционалност в стихотворението „Опълченците на Шипка” на Патриарха на Българската литература – Иван Вазов.

    Шипка е светилище на българския героизъм и единствено почитта и преклонението към подвига на опълченците ще съхрани нацията от разпада, който тресе българското общество.

   

   

0 коментарa

Виж още