Самотата е по-вредна от затлъстяването!

Самотата е по-вредна от затлъстяването!

Самотата убива два пъти повече хора от затлъстяването, разбраха  учени от университета в Чикаго. Според тях възрастните самотници са с 15-процентов риск да си отидат по-рано от старите хора, които живеят около свои близки.

Това е така, защото  животът на стари години в изолация разсипва имунната система и отнема цели години от жизнения ни път. Именно това е причината самотата да е вредна за здравето и да взима доста повече жертви, отколкото затлъстяването.

Проучването на екипа на Джон Качопо обхванало жени и мъже доброволци на възраст над 50 години. Учените разбрали, че при самотните хора се активират специфични гени – CTRA. Те имаш лошо действие върху имунната система и й пречат в борбата срещу вирусите, като в същото време стимулират възпаленията.

Повишените нива на гените CTRA от своя страна потискат мотивацията на възрастните хора и те все по-трудно търсят събеседници. Получава се нещо като затворен кръг с отрицателни ефекти върху здравето. Тези обстоятелства обясняват и защо е толкова трудно на самотниците да направят промяна в своя начин на живот.

   

0 коментарa

Виж още