Само в кабинети на ДАИ ще изпитват кандидат-шофьорите

Само в кабинети на ДАИ ще изпитват кандидат-шофьорите

Единствено в кабинетите на ИА "Автомобилна администрация" ще бъдат провеждани теоретичните изпити на кандидат-шофьорите.

От утре, това изискване влиза в сила. То е едно от измененията в Наредба №38. От пресцентъра на МТИТС съобщиха, че промените предприети от транспортния министър Ивайло Московски, са част от мерките,  за спиране на порочните практики при шофьорските изпити.

 Данните от проверките на Специализираната прокуратура, както и на ИА "Автомобилна администрация", ясно показват, че резултатите от изпитите на кандидат-шофьорите са манипулирани с камери, монтирани над работните места в част от изпитните кабинети.

Най-разпространеният метод е, чрез употребата на слушалки и мобилен апарат, верните отговори се диктуват на кандидатите от хора които са извън изпитните зали.

Другите методи за измама са размяна на таблетите и подсказване на верните отговори, както и явяване на изпита на различно лице от вписаното в протокола. От 1 април тази година за подобни нарушения са анулирани резултатите от изпитите на около 144 кандидати.

Според експертите с новите изисквания ще се установи пълен контрол върху системата за видеонаблюдение и техническите средства при изпитите.

С нововъведените промени в Наредба №38 се поставя пълна забрана на кандидатите да използват други електронни устройства освен осигурените за изпита таблети.

До 1 март 2017 година е предвидено всички работни места в кабинетите на ИА "Автомобилна администрация" да бъдат изолирани едно от друго, така че изпитваните да нямат абсолютно никакъв контакт помежду си, освен това всяко място в залата за изпити ще бъде оборудвано с работна станция, камера и микрофон.

Кандидатите ще бъдат проверявани с технически средства за наличието на електронни устройства у тях, преди да заемат мястото си в залата, за тази цел преди седмица – на 9 август 2016 година беше обявена обществена поръчка за техническото обезпечаване.

В залите предстои да бъдат монтирани системи за контрол на изпитния процес, апаратура за регистриране на сигнали от електронни устройства, както и система за автоматично известяване и записване на сигналите при тяхното засичане.

Специализирана мобилна техника в най-скоро време ще заработи, с помощта на която изпитващият да проверява за излъчвани сигнали от електронни устройства по време на изпита.

 

Източник: dnes.bg

   

0 коментарa

Виж още