Само една от десет телефонни измами бива разкрита

Само една от десет телефонни измами бива разкрита

При представяне на изследвания на аналитичният отдел на върховната касационна прокуратура в България, прокуратурата предлага да бъдат въведени по тежки наказания за телефонните измамници. Според направеното проучване обхващащо периода между 2011-2015 г. има увеличение на регистрираните телефонни измами. За огромно съжаление обаче само една на всеки 10 от измамите бива разкрита, а крадците не получават присъди повече от 5 години.  Макар броят на осъдените с лишаване от свобода всяка година да нараства, голяма част от наказанията са условни присъди.

Сава Петров - ръководител на аналитичният отдел на ВКП  коментира, че при обвиненията масово основният състав на престъплението е измамата. Според Петров това означава, че наказанието чрез лишаване от свобода на престъпниците няма желаният ефект. За престъпление от подобен ранг няма определен долен праг и много често от прокуратурата то бива замествано с по леко наказание от типа „пробация“. За да бъде утежнено наказанието на обирджиите, от прокуратурата има предложение да бъде въведен квалифициращ признак на престъплението, чрез което телефонните измамници да бъдат наказвани по тежко.

Румяна Арнаудова - ръководител на прокуратурата заяви, че данните от направеното изследване ще бъдат представени на законодателната власт и  добави, че ако въпросното деяние е извършено от хора действащи под ръководството на организирана престъпна група, то ще има и по тежки наказания.  Друго нейно предложение беше предплатените сим карти, така наречените ваучери да бъдат давани за по голям срок,а след неговото изтичане операторите по-продължително време да съхраняват данните за трафика през картата.

Петров сподели, че по време на едното от множеството разследвания е установено, че един от обвиняемите има на свое име регистрирани 8000 карти.  На ден се правят средно по 1000 обаждания споделят разследващите.

Замесени в измамите са предимно мъже от ромски произход,  без работа,  с основно образование, живеещи на територията на градовете Плевен, Русе и Велико Търново.  Жертви на измамите стават предимно възрастните жители на по малките населени места.  Изследването показва, че по-голямата част от жертвите  са от женски пол, а „застрашено здравословно състояние на техен близък“ е най-често използваният мотив от крадците.

   

0 коментарa

Виж още