Света Неделя - покровителката на българите

Света Неделя - покровителката на българите

        На 7 юли Православната църква почита една от най-тачените български светици, а именно Света великомъченица Неделя, известна още и под името Кириакия, както и Неделя-Кириакия. Имен ден днес празнуват: Недялка, Недялко, Неда, Нели, Неделин, Неделина, Неделчо и Нелина.

          Света Неделя е родена през 3 век в Мала Азия, по времето когато на престола бил император Диоклетиан. Тя била измолено с продължителни молитви дете, което родителите й - Доротей и Евсевия, дълги години очаквали. Още в ранно детство, Света Неделя била възпитана в Христовите истини и решила да посвети живота си на Бог.

           Светицата била умна и много красива девица. Знатни младежи от далечни страни се стичали в домът й, за да поискат ръката й, но отговорът й към всеки един от кандидатите бил, че се е сгодила за Христа.

          Обиден от отказа й, един младеж в момент на отчаяние и обида, споделил болката си на император Диоклетиан. Разказал как семейството на Неделя изповядва християнската вяра. Диоклетиан заточил родителите й в град Мелитин, където те били подложени на мъчения, а дъщеря им Неделя измъчвали по най-жесток начин. Всичко на което била подложена, било напразно. Исус Христос се явил в затвора и изцерил всичките рани на мъченицата. Императорът станал свидетел на чудодейното изцеление на девойката й заповядал да я посекат със сабя. Преди присъдата й да бъде изпълнена, светицата предава духа си на Бог. Патриарх Евтимии  увековечава смъртта й с думите: „Умирайки в кратко време, тя изпълни години дълги, защото душата ѝ Господна беше удовлетворена, чистота – доволно голяма, подвизите достатъчни...“. Така приключил житейският път на св. Неделя.

          Мощите на светицата са пренесени във Велико Търново, по времето на царуването на Асеневци. Неслучайно нейният живот и подвиг, били описани от патриарх Евтимий Търновски в „Похвала на светата великомъченица Неделя“ и дадени на българите за пример, за силата на упованието в твърдата и непоклатима вяра при нашествието на турците. 

източник : vesti.bg

   

0 коментарa

Виж още