Световната здравна организация: Туберкулозата се разпространява главоломно, въпреки глобалните усилия за ограничаване

Световната здравна организация: Туберкулозата се разпространява главоломно, въпреки глобалните усилия за ограничаване

Туберкулозната епидемията в глобален мащаб е значително по-сериозна, отколкото се предполагаше досега, гласи новия доклад на Световната здравна организация (СЗО). Той призовава държавите да " се действа много по-бързо и ефективно за предотвратяване, откриване и лечение на болестта."

СЗО, която публикува своя "Доклад за глобалния проблем туберкулоза 2016" в четвъртък. Според констатациите, през 2015 г., е имало около 10.4 милиона нови случаи на туберкулоза в световен мащаб, а само 6,1 милиона са били открити и официално регистрирани. Разликата от 4,3 милиона се появи в резултат на недостоверни и недиагностицирани случаи на туберкулоза в страни с "големи нерегламентирани частни сектори" и лошо здравеопазване.

Според доклада, туберкулозата е отнела 1,8 милиона живота миналата година. Темпът на намаление на случаите на туберкулоза остава тревожно статично при 1,5% от 2014 г. до 2015 г. Туберкулозата остава в топ-десет на случая на смърт в световен мащаб, като изпреварва смъртните случаи от ХИВ и малария. Трябва да се отбележи, обаче, че сред 1,8 милиона от жертвите на туберкулоза 0.4 милиона са били инфектирани и с ХИВ.

СЗО предупреди, че ако страните по целия свят не правят повече усилия за борба с туберкулозата, няма да бъде постигната целта за намаляване с 90%на смъртните случаи с туберкулоза и намаляване с 80 % на случаите на туберкулоза през 2030 г. в сравнение с 2015. Този план бе одобрен на Световната здравна асамблея и Общото събрание на ООН.

"Ние сме изправени пред трудна битка, за да достигнем глобалните цели за борба с туберкулозата," каза генералния директор на СЗО д-р Маргарет Чан. "Трябва да има повсеместно увеличаване на усилията или страните ще продължат да страдат от тази смъртоносна епидемия и амбициозните ни цели ще бъдат напразно пропуснати. "

Според доклада, само шест държави са били източник на 60 на сто от новите случаи на туберкулоза в световен мащаб. Индия е заела първото място сред шестте.

 

"Шест страни са източниците на 60 на сто от новите случаи - Индия, Индонезия, Китай, Нигерия, Пакистан и Южна Африка. Глобалният напредък зависи от значително повишаване на превенцията от туберкулоза и здравните грижи в тези страни " твърди доклада.

 

СЗО подчерта друг сериозен проблем в доклада си - мултирезистентна туберкулоза, която се превръща в "криза на общественото здраве." СЗО изчислява, че 480 000 от новите случаи на туберкулоза през 2015 г., са в действителност - мултирезистентна туберкулоза.

 

Основно три страни са засегнати от мултирезистентната туберкулоза: Индия, Китай и Русия. От тези страни са почти половината от всички регистрирани случаи.

 

Резистентни бактерии са се превърнали в глобална заплаха в последните години. Според СЗО, антибиотичната резистентност е един от най-големите заплахи за общественото здраве на планетата. Прекалената употреба и злоупотреба с антибиотици при лечение на хора и животни, води до мутации и превръща възможните да бъдат победени болести в сериозна заплаха. Според някои изследвания, ако новите ефикасни антибиотици не са разработени и произведени в достатъчно голям мащаб, около 10 милиона души в световен мащаб ще умират от нелечими болести до 2050.

   

0 коментарa

Виж още