Светът тъгува: Седмица церемонии в памет на Фидел Кастро!

Светът тъгува: Седмица церемонии в памет на Фидел Кастро!

Фидел Кастро - бащата на Кубинската революция почина в петък. В продължение на една седмица ще продължат церемониите в негова памет.

Днес, 28 ноември, ще се проведе първата церемония на площада на Революцията в столицата Хавана. Хиляди негови сънародници ще му отдадат почит, като церемонията ще приключи в неделя, когато ще се състои и погребението в Сантяго де Куба.

Неслучайно церемонията е предвидена за площада на Революцията, където Кастро произнасяйки речите си, критикуваше остро САЩ.

Урната с праха на Фидел Кастро ще остане до утре в мемориалния комплекс на Хосе Марти на площада. На фасадата на Националната библиотека стои огромен портрет на Кастро.

В страната е обявен траур до 4 декември включително, като през това време са отменени всички масови прояви - концерти, представления, мачове и други. Никъде не се продава алкохол. Ресторантите са с различно, но скъсено работно време.

След престоя в Хавана, урната с праха на Ръководителя ще бъде пренесена в Сантяго де Куба. Траурната процесия ще мине през 13 от общо 15-те провинции в Куба до събота, което е с обща площ около 1000 км. Така се планира символично възпроизвеждане на маршрута на похода на свободата от 1959 г. Тогава бе свален режима на диктатора Фулхенсио Батиста, кометира Офнюз.

Не 3 декември тленните останки на Кастро ще бъдат поставени на площад "Антонио Масео" в Сантяго де Куба за поклонение. Погребението ще се състои на 4 декември на местното гробище.

Днес и на 4 декември ще бъдат изстреляни точно по 21 салюта в памет на Фидел Кастро.

След приключване на официалния траур, дисидентите смятат да продължат борбата си срещу режима на Раул Кастро.

 Книга за съболезнования ще бъде поставена в посолството на Куба в София.

   

0 коментарa

Виж още