СДЕЛКА С ДЯВОЛА: Русия обвини САЩ „в съюз с тероризма"

СДЕЛКА С ДЯВОЛА: Русия обвини САЩ „в съюз с тероризма

Москва обвини Вашингтон, че саботира примирието в Сирия, като заяви, че САЩ ще бъде отговорен за всяка една  нова терористична атака в сирийската страна, тъй като, не предприема действия срещу ислямската групировка Ал-Нусра, което показва, че САЩ се готви  "да сключи сделка с дявола.

Вашингтон „никога не е оказвал реален натиск върху Джабхат Ал-Нусра, не предприема никакви действия, срещу неговите бойци", заяви в понеделник руското външно министерство в свое изявление, след като обяви решението на САЩ да прекрати сътрудничеството си със Сирия.

Ако, САЩ не се изпълни своята част от сделката, това би възпрепятствало усилията които Москва полага, за да спре терористите. Руското външно министерство нарече решението на Вашингтон "размисъл", породен от неспособността на администрацията на Обама да приеме ключовото условие за сътрудничество между Русия и САЩ за сирийския мирния процес.

Начинът, по който през последните няколко седмици, се развива ситуацията  в Сирия, кара Москва да се съмнява в това, какви са реалните намерения на Вашингтон.

"Все по-сигурни сме, че в преследването на една изключително желана промяна на режима в Дамаск, Вашингтон е готов да" сключи сделка с дявола "," каза Министерството на външните работи. Заради свалянето на сирийския президент Башар Асад, САЩ изглежда е готов да "изкове съюз със закоравели терористи, мечтаещи да се върнат  назад в хода на историята."

Макар Джабхат Ал-Нусра, да е призната за терористична организация, и да е известен факта, че е била филиал на Ал-Кайда в продължение на много години, Вашингтон "не е готов да се предприеме ориентираните към него анти-правителствените сили,"  посочва Москва. Напротив, въпреки че Ал-Нусра, никога не е било част от нито едно мирно споразумение, Вашингтон "го покрива с щита на опозиционните си групи, които официално са потвърдили участието си в прекратяване на военните действия.".

В същото време, постоянният представител на Русия в ООН - Виталий Чуркин, който в понеделник пое поста на председател на Съвета за сигурност на ООН, изрази опасенията си относно прекратяването на сътрудничеството между Русия и САЩ в Сирия.

"Мисля, че естеството на нашите разногласия със САЩ се драматизира", каза Чуркин, на пресконференцията, като добави, че все още има шанс за съживяване на сътрудничеството."Надявам се, че няма да има нова Студена война", добави той.

   

0 коментарa

Виж още