Сеизмичната активност в Турция продължва втори ден. Има разрушения!

Сеизмичната активност в Турция продължва втори ден. Има разрушения!

След двете силни земетресения вчера на територията на Република Турция с магнитуд 5.3 по Рихтер с епицентър на 6.5 км дълбочина в Егейско море, днес отново продължава сеизмичната активност в района. Според данните, има регистрирани повече от 70 труса за периода, като 3 от тях са били с магнитуд между 5.2 и 4.3 по Рихтер, информра Дневник.

От информационните агенции съобщават за над 300 съборени къщи в общо 12 населени места в района на Чанаккале. Има и 5 – ма ренени, които са настанени в болница.

Според Дневник, най- засегнати са  Айваджък и Юкаръкьой, където населението живее предимно в паянтови жилища. Съобщаа се за редица разрушени обори и сгради със селскостопанско предназначение.

Не се съобщава за затрупани хора, но заради повредените жилища, стотици са предпочели да изкарат нощта на палатка. Нуждаещите се от подслон са настанени в сградите на училищата.

В пострадалия район са изпратени спасителни екипи от службите за бествия и кризисни ситуации. Изградени са походни кухни, в които се раздава топла храна на нуждаещите се. Сформиран е и кризисен щаб в околийския център Чанаккале. Турският Червен полумесец снабдява хората с одеала, завивки и продукти от първа необходимост. Вече е изграден палатков лагер на територията на село Юкаръкьой, което е най- много пострадало от земетресенията, към селото пътуват и контейнерни жилища.

По всички средства за масова информацията правителствената служба за бедствия и кризи предупреждава хората да не се приютяват в жилищата, които вече са пострадали, за да се избегнат нещастни инциденти в следващите часове и дни, тъй като се очкават още трусове

   

0 коментарa

Виж още