Сензация! Румънски експерти ще...

Сензация! Румънски експерти ще...

Румънски учени имат надежда да "принтират" човешки органи на първия биологичен принтер в Източна Европа.

Биологичен принтер е създаден, разработен и реализиран в град Тимишоара. Съвсем скоро се очакват и тестове в центъра на медицински изследвания OncoGen, съобщава.

Президентът Клаус Йоханис, който беше на посещение в главния град на областта Банат в понеделник, обяви в края на визитата си, че е намерил заедно с "университетската Тимишоара" и "културната Тимишоара", също и една "научна Тимишоара". 

"Тимшоара е град на иновациите и конкурентноспособността", гордо съобщи Йоханис докато излизаше от центъра за медицински изследвания OncoGen, създаден в резултат на влог от 12 милиона евро снабдени от еврофондовете и открит миналата година. 

Президентът крайно се изненада като разбра, че в седалището на OncoGen в Тимишоара се работи по реализирането на първия биопринтер в Източна Европа

Макар да има вид на изобретение от научнофантастичните филми, тази машина ще "принтира" човешка тъкан, а  технологията на високо ниво ще осъществи произвеждането от стволови клетки на уши, нос, кожа, кръвоносни съдове и органи, уточнява изданието. 

Създателите на проекта от стартъп компанията Symme3D, които са реализирали, също за първи път в Румъния, принтери за смола (пластмаса) и за метал, казват, че продължават високотехнологичната тенденция, стартирала още от реализирането на фирмата. 

Изпълнителнитят директор на фирмата Калин Брандабур,издаде,че в момента подготвят за първви път в Румъния 3D биологичен принтер,който ще е изцяло румънски.

 

   

0 коментарa

Виж още