СЗО: Замърсеният въздух засяга 92% от световното население (СНИМКА)

СЗО: Замърсеният въздух засяга 92% от световното население (СНИМКА)

Девет от 10 души на планетата ни, дишат замърсен въздух, дори и на открито, заяви Световната здравна организация.

Около 92% от населението живее в места, където замърсяването на въздуха надвишава нивата позволени от СЗО, което може да доведе до сериозни заболявания, като рак на белия дроб, сърдечно-съдови заболявания и инсулти.

В Югоизточна Азия и западната част на Тихоокеанският регион близо две от всеки три смъртни случаи, са последствие от замърсения въздух, в по-бедните страни ситуацията "се влошава", казват от СЗО.

Около три милиона смъртни случая всяка година са свързани именно със замърсяването на въздуха.

Карта, показваща къде концентрацията на занърсеният въздух е най-голяма.

Замърсяването на въздуха се случва и в домовете на хората, пример за това е пушекът, които се появява в следствие от употребата на дърва за огрев през зимата, както и пожарите които възникват в домакинствата.  Този вид „домашно“ замърсяване на въздуха е причината за един на всеки девет смъртни случаи в световен мащаб, каза СЗО.

Разглеждайки данните страна по страна става ясно, че Туркменистан има най-високата смъртност в следствие на замърсеният въздух.

Таджикистан, Узбекистан, Афганистан и Египет са следващите страни влизащи в топ пет.

За съжаление и у нас замърсяването на въздуха е драстично. България е с общ брой 8634 смъртни случая, но представлява значителен дял от смъртността на населението.

"Богатите страни стават все по-добри в подобряването на качеството на въздуха", каза д-р Карлос Дора от СЗО, а в "По-бедните страни нещата са все по-лоши. Това е общата тенденция.", допълни още той.

Въпреки това, той заяви, че Северна Америка се справя по-добре с проблема за замърсеният въздух, от Европа. Причината за това, най-вече е защото в земеделската си практика, Европа разчита повече на дизеловото гориво.

Китай, е шестата страна в списъка за най-замърсен въздух, макар да е сравнително богата, населението на страната от години страда от градският смог и от промишлени източници бълващи замърсен въздух.

СЗО посочи устойчивият транспорт, управлението на отпадъците и възобновяемите енергийни източници, като възможна алтернатива за намаляване на замърсяването на въздуха.

Според СЗО, най-новите данни, са представени след подробно научно проучване, получено посредством сателитни измервания и данни взети от над 3000 станции за наблюдение на земята от въздушни транспортни модели.

   

0 коментарa

Виж още