СКАНДАЛНО! Кмет забрани празнуването на Хелоуин! Мислел да...

СКАНДАЛНО! Кмет забрани празнуването на Хелоуин! Мислел да...

Българска община пропусна честването на келтския празник- Хелоуин. Припомняме, че на 31-ви ноемрви по традиция, повечето държави честват "Вси Светии" или т.нар. Хелоуин, който не е български празник.

По правило в България се чества първи ноември като Ден на Народните будители.

Забраната за празнуването на празника дошла от заповед, пусната от общинския кмет на Елин Пелин- Ивайло Симеонов. След като получил въпроси по повод забраната, кметът се принуди да даде своите аргументи за това в социалната мрежа.

В отговор на негативните коментари, той аргументира своето решение позовавайки се на факта, че в миналото си българския народ е бил насилван физически и духовно.

Според него честването на келтския празник на териротията на републиката ни, е още едно посегателство и опит за културното ни обезличаване чрез нашите деца. Той отчита като сериозна грешка честването на небългарския празник, докато междувременно наближава един от най-големите български празници, а именно денят на Народните будители. 

Ето какво написа доц. Ивайло Симеонов още, публикуваме без намеса: 

Ivaylo Simeonov 

В навечерието на 1-ви Ноември - ден на народните будители отговарям на въпроса - "защо забраних със заповед честването на Хелоуин в общинските училища, читалища и детски градини"?!
Казвам се Ивайло Петров Симеонов от град Елин Пелин. Син съм на Петър и Мария и съм горд с произхода и корените си! Векове наред сме били насилвани физически и духовно, но независимо от това,че във вените ни може да има следи от това насилничество, аз съм благодарен, че сме съхранили и надживели всички тези опити да бъдем заличени като нация. 
След всички тези зверства отново се опитват да ни "обезличат културно".
И как става това..?! 
... Чрез нашите деца, защото на тях са им забавни тези " Вси Светии" и ние се примиряваме, че щом им е интересно НЕ е лошо и именно така предаваме нашите - БЪЛГАРСКИТЕ СВЕТИНИ. 
Без да осъзнаваме и отдаваме нужното внимание, че именно на този ден ние честваме един от най-българските празници - с ореол от кръв, светлина и себеотрицание всички тези предци, на които дължим най-ценното - СВОБОДАТА! 
Избран съм за кмет от българи и аз вярвам, че само приемането и признанието на нашите дълг и чест ще ни изкарат от порочния кръг на поредния (най-успешен за сега) ОПИТ за заличаване на българщината.
Казвам НЕ и ще се боря до живот за паметта и бъдещето на българския дух! 
Мамо, татко, дядо и всички които сте били, и всички които идвате, не се поддавайте на тези коварни "безобидни" опити да ни отклонят от пътя БЪЛГАРСКИ. И всички Вие, безсмъртни души на Кирил и Методий, Паисий, Борис, Самуил, Левски и Ботев, Райна и баба Тонка, Вазов, Смирненски и всички знайни и незнайни българи Моля Ви, където и да сте-бдете и дайте сили и вяра ОТНОВО на своите потомци в тези дни на национална самозаблуда.
Да живее България!
Поклон будители!

Още вчера в социалната мрежа бе широко обсъждана темата "за" или "против" празнуването на езическия празник. Някои потребители дори избраха да сложат снимка на профилите си, с които ясно да аргументират причината за това защо не почитат този ден. 

И докато някои семейства не намираха нищо лошо в това да намерят още един повод, в който да облекат децата си в различни костюми, други критикуваха решението им. 

   

1 comment

Нора Флорова (@Administrator)
Що, вие не го разбирате ли? КОЕ МУ Е СКАНДАЛНОТО? Скандално е дърти хора да се правят на кукувици, да обличат деца като уроди и ни правят на маймуни с всякакви чужди моди.
See More
Виж още