СКАНДАЛНО! Обвиниха приказка, представена като българска в плагиатство! (СНИМКИ)

СКАНДАЛНО! Обвиниха приказка, представена като българска в плагиатство! (СНИМКИ)

Тези дни нов скандал разтресе социалната мрежа. Повод за това стана българска приказка, която според публикуваните текстове от нея, е обвинена в „плагиатство“ от други автори.

Става въпрос за известната приказка на Ангел Каралийчев – „Мара Пепеляшка“, чийто край е определян като „скандален“. Повод за сериозното негодувание у майки, чиито деца изучават приказката в училище в трети клас, е нейният край.

Той сериозно се различава от добре познатия край, в който „принцесата пристанала на прица и станала принцеса“. В тази версия на приказката, Мара Пепеляшка, която била изкусна предачка и князът се хванали за ръце и заживели щастливо, въпреки негодуванието на Царя и неговите заплахи, че ще умрат от глад.

И докато някои потребители не намират нищо лошо в изменението на приказката и споделят, че това е нова интерпретация, тъй като по правило приказките са мултикултурни. То други с възмущение приемат края като пореден опит за промиването на съзнанието на българското дете.

Припомняме, че до момента приказките на Ангел Каралийчев винаги са били изучавани в училище и те са любими на малчуганите. Напоследък прави впечатление, че все по-често социалните мрежи се занимават с коментиране на различни произведения, публикувани в учебниците и изучавани в училище. И докато някои се шокират от използваните „осъвременени текстове“, рекламиращи американски продукти, други с възмущение оспорват края на приказката за Мара Пепеляшка.

Следотвателно няма как и да не си зададем въпроса, дали покрай въвеждането на различни текстове в учебниците, не се вманиачихме твърде много в това да се вглеждаме в детайлите, включително и тези на българските приказки.

Публикувайки снимките от „скандалната приказка“, оставяме изводите на вас:

   

0 коментарa

Виж още