СКАНДАЛ!!! Пенсионните фондове пак на прицел

СКАНДАЛ!!! Пенсионните фондове пак на прицел

Българското дружество с най-много клиенти бе отстранено от новият състав на регулатора.

Със стрес тестовете на застрахователните и пенсионните дружества, които ЕК следи изкъсо, избухна голям скандал. Няколко месеца след като старото ръководство на Комисията за финансов надзор /КФН/ прие избраните одитори, новият състав на регулатора отстрани българското дружество с най-много клиенти - "РСМ България" ООД. КФН е открила "съществена невярна информация" и "неистинни данни" при проверката на автобиографии на експерти от чужбина, които се оказва, че дори не подозират, че работят по стрес тестовете.

"РСМ България" бе избрана да прегледа активите на 15 застрахователни компании и на три частни пенсионни дружества. Но веднага след като бе избрана се появиха съмнения относно капацитета на одитора. Управителят - Изабела Джалъзова уверяваше, че компанията има ресурс да поеме огромният обем работа, наложи се да отбива и атаки, че фирмата е подбила цените на други утвърдени имена в бранша. По време на управлението на Джалъзова, възникнаха въпроси дали дамата има роднинска връзка с тогавашния зам.-шеф на КФН Ангел Джалъзов, което би било сериозен проблем и конфликт на интереси. Шефката на "РСМ България" отрече да има каквато и да е било връзка с въпросният господин и заяви, че се познават само и единствено служебно, покрай свои клиенти.

Новото ръководство на КФН начело с Карина Караиванова бивш зам.-министър на финансите, обаче се усъмнило в одитора и е назначило проверка по случаят. В хода на проверката е било установено, че предоставените от компанията документи, съдържат невярна информация.

Като членове на екипите са били подадени редица международни партньори, които в хода на разследването са заявили, че не им е известно да са включени в такива прегледи, и посочват, че подписите им са фалшифицирани.

До 12 септември включително, потърпевшите застрахователни и пенсионни компании трябва да изберат нови одитори, а проверката ще започне отначало. Поради повторната експертиза, срокът за крайните резултати е удължен до 30 ноември.

   

0 коментарa

Виж още