СКРИТА ОПАСНОСТ!!! След транзакцията не докосвайте бележката от банкомата!

СКРИТА ОПАСНОСТ!!! След транзакцията не докосвайте бележката от банкомата!

Вероятно мнозина от читателите ни ще помислят, че това е шега и измислица, но повярвайте, това малко и наглед безобидно бяло листче харетия, като нищо може да ви навлече страшна болест. Прочетете повече за рисковете от него в тази статия.

Учени са установили, докосвайки без ръкавици хартията излизаща от банкомата, хората са с разширени нива на бисфенол А (БФА ) в тяхната урина. За разлика от тях по –предпазливите , които са използвали ръкавици при контакта с устройството, нямали наличност на бисфенол в урината, пишат от zajenata.bg.

Бисфенол А е многократно тестван от експертите в областта на медицината и е установено, че е пряко свързан с причиняването на определен хормонален проблем. Попадайки в човешкият организъм, бисфенол А, симулира действието на хормона естроген и нарушава дейността на ендокринната система.

Веществото може да бъде открито в твърди пластмаси, а също и в термичната хартия на касовите бележки, която се използва от ПОС устройствата. 

Онлайн списанието Chemical Watch апелира да се забрани БФА в термочувствителната хартия (касови бележки), като ограничението се отнася за термочувствителна хартия, съдържаща БФА в концентрация, равна на или над 0,02% от общото тегло.

Още по-тревожно според медицинските специалисти е, че опасното вещество се абсорбира по-бързо, когато се съчетава с други вещества, като например: лосион за тяло, слънцезащитен крем или сапун.

След като човек е бил в контакт с бележката, ако докосне устата си е възможно да погълне това вредно вещество, предупреждават още лекарите.

Химикалът бисфенол-А, е забранен за изработката на шишета за бебета, но въпреки това продължава да бъде използван. Освен това се употребява и при направата на повечето пластмасови опаковки за храна, консервите, алуминиевите съдове и детски играчки.

Ето няколко важни съвета от специалистите в областта на медицината за това как да се предпазите:

- Когато е възможно, отказвайте касовите бележки.

- Никога не давайте на детето си да играе с касовите бележки.

- След пипане на касовите бележки задължително си измивайте ръцете.

   

0 коментарa

Виж още