Скрита смърт в центъра „Слънчево детство“

Скрита смърт в центъра „Слънчево детство“

След станалия известен случай с насилие над  дете от дом за деца в Шумен, на бял свят излезе и друга ужасяваща информация за това заведение. Запознати твърдят, че се премълчават два смъртни случая на деца с увреждания в център "Слънчево детство" - Шумен и дом "Калинка" в шуменското село Васил Друмев. Предположенията са за проявена немарливост, некомпетентност и незаинтересованост от страна на персонала в дома като основна причина за смъртта на децата. Това е самата истина според Велислава Францова, която в момента не работи като възпитател на проблемни деца в Шумен.

Велислава е напуснала по собствено желание, защото не можела да се примири с насилието над децата в дома. Наскоро в "Слънчево детство" починало 19 годишно сляпо момче. Младежът умира в болница. Францова твърди, че причината е силна дехидратация и ненавременна медицинска помощ. Момчето, което било с множество заболявания, имало хроничен запек. Два дена преди да почине, се появило стомашно разстройство, от което памперсите му буквално преливали. Независимо от това, детегледачките в дома не счели за нужно да потърсят консултация с лекар, за да се разбере причината.

Другият смъртен случай е на дете от "Калинка", което се дави в морето при устието на река Камчия. Всичко се разиграва пред очите на директорката, възпитателките и останалите деца. 4 дни след това тялото на детето се появява на повърхността, информират от blitz.bg.  

Георги Миланов, шеф на общинска дирекция "Социално подпомагане" в Шумен потвърди информацията за двата смъртни случая. Сподели, че полицията е уведомена и дотук свършват техните правомощия.

Бившата детегледачка Францова споделя, че младежите с увреждания са с хиперразвита сексуалност. Тя има съмнения, че наскоро е имало и случай на сексуално насилие на едно дете над друго. Защо до тези деца не е имало възпитателка, пита тя.

Битува идеята домовете в страната да бъдат закрити, като децата от тях да бъдат настанени в по-малки домове от семеен тип и задължително в градска среда. Точно с такава цел са направени и къщичките в Шумен - помещенията са малки и нови сгради, които са построени по европейски програми. Половин милион лева са отпуснатите пари по проекта. Материалната база и обстановка са напълно нормални, а зад стените на тези модерни центрове в града се случват ужасяващи неща

   

0 коментарa

Виж още