След закупуването на луксозните джипове за МЗХ: Някои от тях дори не стигнали до него! Дарени били на...

След закупуването на луксозните джипове за МЗХ: Някои от тях дори не стигнали до него! Дарени били на...

Още през ноември Министерството на земеделието и храните е взело решение да подари луксозните джипове на горски стопанства на НСО.

Решението се разбрало, след писмо от шефа на службата Ангел Антонов, който аргументирал искането с предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС, поето от скоро от премиера Бойко Борисов. Това стана ясно от думите на зам-министъра на земеделието и храните Георги Костов пред БТВ.

Скорошно разследване установи, че подарените автомобили не се ползват спрямо тяхното предназначение, а именно за нуждите на горските стопанства, а се използват от държавните охранители, както и един от тях шофира премиера в оставка.

Припомняме, че още през изминалата година темата за луксозните джипове бе обект на сериозно обсъждане, след като се разбра, че обществената поръчка за закупуване на джиповете Тойота Секвоя, е спечелена от съученик на Министъра на Земеделието. Тогава от министерството посочиха, че автомобилите трябвало да послужат за скъп ловен туризъм, в интерес на арабски шейхове.

Оказва се, обаче, че това съвсем не било така. Едва няколко дни след закупуването на возилата, те били предоставени за безвъзмездно ползване на НСО, а премиерът получил своя на 29-ти демекври.

"Когато службата поиска, се прави решение. НСО поиска от МЗХ да бъдат подарени тези автомобили във връзка с председателството пред ноември тази година, и беше дадено разрешение от страна на министерството", поясни Костов. Първоначално е имало сключени договори за безвъзмездно ползване, но само преди седмици собствеността на автомобилите е прехвърлена изцяло на НСО. 

Според зам.-министъра на земеделието и двата случая - за лов и за охрана, джиповете се ползват по предназначение, а някои от тях били давани на МВР и служели дори за охрана по границата.

"Аз не виждам какъв случай има. Вие казахте, че е скандален. Имаме ВИП персони, които са возени на тези коли. През миналата година бяха на гости двама такива в България, няма повече детайли да обяснявам. Тези коли са държавна собственост, а предприятия изпълняват държавни задачи. Нищо порочно няма", обясни Костов. 

Той все пак призна, че не е било планирано тези коли да бъдат дадени на НСО. 

"НСО е държавна служба с по-голям приоритет от държавните горски стопанства", аргументира се зам.-министърът. Той каза, че средствата за джиповете не са изхарчени произволно, а процедурите са проверени от компетентните институции и не са открити нарушения. 

По думите му за българското председателство на Съвета на ЕС ще трябва да има 28 комплекта "сериозни автомобили за ВИП персоните, в това число и бронирани такива". И уточни, че е по-добре да не се ползват пари от държавния бюджет, а от печалбата на предприятията.

 

   

0 коментарa

Виж още