Смъртта на Едгар Алан По-мистерия и до днес!

Смъртта на Едгар Алан По-мистерия и до днес!

Едгар Алън По е представител на американския романтизъм, той се слави като знаменит писател, поет, редактор и критик. Прочут със своите мрачни и мистериозни произведения, той е смятан за първия писател създал детективския жанр. Неговите творби са основополагащи за раждането на научната фантастика в литературата.

Въпреки неговия безспорен литературен талант, животът на Едгар Алън По не е щастлив и приключва тъжно.

Родителите му си отиват, когато той е още дете. Отгледан е от приемно семейство в Балтимор, но така и не е  имал късмта да бъде осиновен. През 1935 г. 27-годишният Едгар се жени за своята първа братовчедка Вирджиния Елиза Клем По, която е едва на 13 г.

Младата му избранница се разболява тежко от туберкулоза през 1842 г. и умира пет години по-късно. Той вече има проблем с алкохола, но се влошава още повече след смъртта на Вирджиния.

В края на лятото на 1849 г. в Ричмънд, Вирджиния, той предлага брак на Сара Елмира Ройстер. Предполага се, че тайно двамата се сгодяват, но баща й не одобрява бракът им. На 27 септември 1849 г. напуска града и се тръгва към Филаделфия.

На 3 октомври случаен минувач вижда Едгар паднал на земята близо до ирландска кръчма в Балтимор, Мериленд. Когато д-р Джоузеф Снодграс пристига, намира своя 40-годишен другар твърде пиян, почти в несвяст. Той носи неугледни дрехи, които не му стават, и най-вероятно дори не са негови.

Приет е по спешност във вашингтонска болница, където изпада в безсъзнание. Алън По напусна света на живите в 5:00 ч. на 7 октомври 1849 г. изричайки последните си думи:„Господи, помогни на бедната ми душа.“

Смъртта на литературният гений остава мистерия повече от 150 г.

Не е направен смъртен акт, а местен вестник изтъква като причина за смъртта му, съсирване в мозъка, причинено от алкохолно натравяне.

   

0 коментарa

Виж още