Сноудън: Каквото и да правите, не използвайте Google Allo

Сноудън: Каквото и да правите, не използвайте Google Allo

Google Allo, новият "умен" чат, който стартира в сряда, е "опасен" и трябва да се избягва, според думите на Едуард Сноудън.

Сноудън е публикувал серия от Tweet предупредения към всички да стоят далеч от приложението за чат, за което казва, че ще "записва всяко съобщение, което някога изпратите и ще го предоставят на полицията при поискване" .

„Какво е Allo? Това е прилоение на Google, което записва всяко съобщение, което изпращате и го прави достъпно за използване от полицията при нужда.” казва Сноудън.

Allo е предназначено да измести лидера WhatsApp, като обещава да достави бързи разговори с функции като "Интелигентен отговор", които могат да предполагат вашите отговори и да отговарят на съобщенията само с натискането на един бутон, и "Google Assistant", която отговаря на вашите въпроси и ви помага да търсите неща директно в чата.

Как Allo ще може да предсказва всяка ваша дума и остроумна емотиконка, ще попитате вие? "Колкото повече го използвате, толкова повече то се подобрява с течение на времето", което по същество означава, че всички данни ще се събират и съхраняват, след което ще се използва изкуствен интелект, за да предположи вашите отговори.

Ефективността от спестяването на време за писане може да струва на клиентите компрометирана поверителност.

Когато Google за пръв път обяви въвеждането на Allo по-рано тази година, те казаха, че планират криптиране в "режим инкогнито" и увериха, че ще се съхраняват само временно съобщения, а не за неопределено време.

Въпреки това, сега се оказва, че Google планира да съхранява всички разговори, които не са отметнати с "инкогнито режим" по подразбиране.

За разлика от Allo, всички чатове в WhatsApp са криптирани и нечетливи - въпреки че те не се пазят от миналия месец, сега те ще бъдат споделяни във вашите контакти и както и с кого говорите във  Facebook.

   

0 коментарa

Виж още