Социолози: Ще има ли изненада на тези избори?

Социолози: Ще има ли изненада на тези избори?

Според социологическо проучване, Ивайло Калфин може да се окаже голямата изненада в тези избори.

Въпросното проучване  е изготвено от Института за модерна политика в периода 29.10- 1.11.2016г. Данните, които са публикувани, не са прогноза за резултатите от изборите. Те просто показват моментното състояние на настроенията на електората няколко дена преди вота за президент.

  • В последната седмица е налице значително намаляване на разликата между кандидатите на ГЕР и БСП. Подкрепа за Цецка Цачева са заявили 25.8%, докато за Румен Радев 21.6%.
  • Привържениците за Ивайло Калфин е 8.7%, а за Красимир Каракачанов е 9.5%. Тук е възможно да се получи разместване на позициите, ако традиционно не гласуващите избиратели се съобразят с задължителния характер на гласуването в неделя.
  • Най- вероятната двойка за балотаж е Цачева- Радев, като в момента настроенията са в превес на Румен Радев- 37% срещу 36.1% за Цачева.
  • В последните дни се забелязва увеличение на подкрепата за Пламен Орешарски- 4.3%
  • При Трайчо Трайчев и Татяна Дончева се запазва първоначалното ниво на подкрепа- 4.5% срещу 2.8%
  • Резултатите от проучването показва значително висока активност за референдума. Твърдото си намерение за участие са заявили 59% от гласоподавателите, което на практика означава валидност на референдума и резултатите му- задължителни за Народното събрание.
  • Най- голямо одобрение получават въпросите за мажоритарната избирателна система в два тура и субсидиите за партиите- 60%. Одобрението за задължителното гласуване е 45%.  Ясно е, че активността за референдума ще зависи от това доколко секционните избирателни комисии подканят избирателите да вземат участие.

  

   

0 коментарa

Виж още