СПОКОЙНО! Мазната риба не е вредна!

СПОКОЙНО! Мазната риба не е вредна!

Здравословният начин на живот е една от основните теми в днешно време. Това всъщност не би трябвало изобщо да ни учудва, тъй като нито въздухът, който дишаме, нито храната, която консумираме, е същата като тази преди 50 години.

Въпреки безкрайните новости в кулинарията, качеството на млякото, сиренето, кашкавалът и различните видове месо определено не е същото като от едно време.

Добрата новина е, че експертите продължават да твърдят за рибата, че е изключително полезна и диетична. Тъй като тя е изцяло натурална, за да се съхрани, просто се замразява във фризера. Което според кулинарните специалисти е знак, че дори когато не е прясно уловена, рибата не съдържа безброи Е-та и следователно няма как да навреди на здравето Ви.

Възниква обаче въпросът дали, ако тя е мазна полезните качества които притежава месото на рибата имат значение. От редица проучвания ни е добре известно, че мазната храна е изключително вредна и опасна за здравето ни и трябва при всеки удобен случай да я избягваме, освен това тя е основна предпоставка за натрупването на излишни мазнини и увеличаване на теглото при хората.

Ето някой важни факти относно по-мазните риби:

1. Рибните деликатеси са е безценен източник на омега-3 мастни киселини. Оказва се, че те се съдържат в по-големи количества в по-мазната риба, отколкото в т. нар. диетични риба. Към тях спадат: сьомгата, херингата, сардините, скумрията и пъстървата.

2. За хората, страдащи от сърдечно-съдови заболявания, мазните риби са изключително полезни Лекарите често препоръчват на пациентите си с високи нива на холестерол, да хапват мазна риба;

3. Без значение каква риба сте избрали, припомняме, че не е препоръчително да я пържите или панирате. Според кулинарите най-добре е рибата да се приготвя на скара, на фурна или водна на пара. По този начин ще получите от рибата най-полезните вещества и няма да има причина да се притеснявате относно здравето и теглото си.

 

Източник: blitz.bg

   

0 коментарa

Виж още