Спрете да саботирате себе си

Спрете да саботирате себе си

Как да се справите със своята самокритичност?

Ние всички притежаваме свой собствен вътрешен глас, който понякога, в зависимост от ситуацията и нейната трудност, ни казва, че ние не сме "достатъчно добри за да се справим", че ние "не можем да завършим успешно поставената цел." Гласът на нашата самокритичност притежава безброй скрити стратегии и във всеки един момент в който не сме подготвени, този скрит глас, може да ни нападне из засада и да ни саботира, както и да ни попречи да достигнем мечтите си.

Психологът Ейбрахам Маслоу вярва, че всеки от нас има две непреодолими нужди:

Първата се отнася за това кои сме ние: растеж и себеактуализация, а втората е във връзка с безопасността и сигурността ни.

Когато поставим пред себе си, една вълнуваща нова цел, нашата вътрешна необходимост от сигурност и безопасност автоматично се задейства. Една част от нас иска да се движи напред и максимално бързо да достигнем до мечтите си, докато другата скрита част от нас натиска силно спирачките.

В тези моменти, човек е самокритичен. Самокритичността ни се опитва да ни защити, казано другояче да ни предпази от нараняване, да ни спаси от евентуално разочарование и неуспех. Вътрешният ни глас започва да натяква, казвайки ни: "Ти не можеш да направиш това. Ти не си достатъчно добър, за да успееш. ". По този начин той се опитва да ни спаси от опасността криеща се в неизвестното и да ни държи далеч от там.

Понякога нашите семейства и приятели поемат тази нелека роля. Виждайки промяната като заплаха, те изграждат барикади между нас и нашите мечти, споделят ни собствените си страшни фантазии. Но най-коварен е вътрешният ни критик, страшния глас намиращ се вътре в самите нас.

Как можем да се справим с това неприятно чувство? Ето някои стратегии, които можете да използвате за себе си:

1. Първо, да признаете своята самокритичност

2. Не се опитвайте да разсъждавате върху нея. Вътрешната критика е ирационална.

3. Вместо това, се идентифицирайте с нея. Какво иска да Ви каже Вътрешният глас? Много често, хората споделят, че този глас назовава страховете им: "Ти си измама", "Ти не знаеш какво правиш", "Ти не си достатъчно добър", "Длъжен си да се провалиш" " Ти не си добър "," Ти ще бъдеш наказан за това. " и т.н.

4. Идентифицирането на самокритичността реално изглежда като комикс герой, който използва супер силите си, за да ни изплаши. Възможно е самокритичността ни да се възползва от неразрешени минали емоции или от травма от детството, в тези ситуации може да се наложи да работите през тези чувства с профилиран терапевт.

5. Следващата стъпка е да се изправите лице в лице със самокритиката си. Някои хора например, си представят, че я оставят в друга стая, заключват в гаража си, или го хвърлят в коша за боклук, казано по друг начин поставят критичността си на мястото й.

 

   

0 коментарa

Виж още