Срам! Пак двойки на матурите!

Срам! Пак двойки на матурите!

Мина септемврийската сесия на матурите по български език и това, което показаха резултатите в Пловдив, не говори нищо добро за завършващите средното си образование. Оказва се, че всяка втора оценка е отново двойка.  

Посоченият среден успех по български език е тройка. От статистиката става ясно, че има една шестица, петиците са шест, тридесет са четворките, а тройките- деветдесет и девет. Най внушително е числото на двойките- 167. Общо за двата предмета от матурата пък са 392, информира Блиц.

От предметите, които са били избрани като втора матура, най- слабите резултати са показани по история. Там средният успех е 2,72. Историята е следвана от географията с 2,74 среден успех, биологията идва с 3,03. Интересно е, че философията бележи доста висок ръст- 4,06.

Това е резултатът от блестящите реформи в образованието през последните 10- 15 години. Експериментите, които си правиха всякакви „специалисти“ с българското училище, срина грамотността на учениците под нулата. Не е нормално в една, в която непрекъснато се говори за реформи в образованието, издават се по няколко различни учебника по предмет, непрекъснато се повишават изискванията към преподавателите, учениците да показват толкова слаби резултати на матурите.

А може би това е дългосрочната политика на управляващите? Наличието на училища да е само проформа и те да бълват само инкубатори за неграмотни, невежи същества, които да не могат да управляват живота си.

 Спомнете си за общинския съветник Айли Мурад от образователната комисия в пловдивския общински съвет, който нямаше средно образование. Той също беше един от явилите се на поправката.

Той сподели неколкократно пред медиите, че му е много трудно с българския, но упорито учи. Надяваме се да е успял най- сетне, защото е истински срам не само за него, а за всички ни. Искаме учениците да се справят добре на матурите, а примера, който им даваме не ни прави чест.

Надяваме се, че поредните замислени и толкова обсъждани реформи в родното образование, този път ще имат положителен ефект върху подрастващите и българското училище няма да бълва непрекъснато неграмотни и безработни  български граждани

   

0 коментарa

Виж още