Срещата между Обама и филипинския президент Дутерте бе отменена заради ругатни

Срещата между Обама и филипинския президент Дутерте бе отменена заради ругатни

След като беше наречен „курвенски син“, от филипинския лидер Родриго Дутерте, американският президент Барак Обама отмени срещата си с него, предаде АФП. Срещата трябваше да се състои в столицата на Лаос Виентян, по време на форум, организиран от Асоциацията на страните от Южна Азия (АСЕАН), пише actualno.com.

Целта на годишните срещи е да бъдат хармонизирани отношенията между страните участнички, но за съжаление често се превръщат в арена, на която се сблъскват регионални спорове. Екипа на Обама съобщи, че срещата му с филипинския лидер е била отменена, след като в понеделник Дутерте произнесе обидна тирада по адрес на Обама.

Малко преди полета си за Виентян, Дутерте заяви, че няма да позволи Обама да му изнася лекции във връзка с войната срещу престъпността в страната, в която за два месеца загинаха над 2400 души.

В отговор на запитване от репортери отразяващи събитието Дутерте ясно заявил: „Трябва да се отнасяш с уважение, а не просто да отправяш въпроси и да хвърляш твърдения. Курвенски сине, на този форум ще те прокълна“

Дутерте е известен с пиперливия си език, за да опише какво би се случило, ако на срещата с Обама бъде повдигнат въпроса за човешките права, той коментира „Ще се валяме като прасета в кал ако ме попиташ за това“.

Отношението на филипинския президент към САЩ определено не би могло да се нарече позитивно. Дутерте нарече посланика на Вашингтон в Манила „гей, син на курва“.

С голяма изборна победа през 2016 година, Дутерте победи конкурентите си, обещавайки да убие 100 000 души в безпрецедентна война срещу престъпността.

През миналия месец към Дутерте от ООН бе отправена критика заради извършваните без съд и присъда убийства и мародерства. Лидерът на Филипините и тогава не изненада никого с цветистия коментар който направи, а именно: „Може би просто трябва да решим да се разделим с ООН. Ако се отнасяш с такова неуважение, курвенски сине, то просто ще те напусна“.

   

0 коментарa

Виж още