Среща между представители на НС и ръководството на Тракийският университет (СНИМКИ)

Среща между представители на НС и ръководството на Тракийският университет (СНИМКИ)

Днес в Тракийският университет в град Стара Загора, по инициатива на областния управител на града инж. Георги Ранов, се проведе съвместна среща между представители на Народното събрание - депутатите Маноил Манев и д-р Кирил Добрев и академичното ръководство на университета.

Ректора на университета - проф. Иван Въшин, изказа своята благодарност към инж. Ранов, за организацията на инициативата. Основната идея на инициативата е, посредством контактите с представителите на законодателната власт, да бъде увеличен научния потенциал на Старозагорска област, както и на възможностите на висшето учебно заведение да привлича  все повече студенти.

Проф. Гюрга Михайлова, зам.-ректор по административната и информационната дейност в Тракийският университет, сподели, че след тазгодишната кандидатстудентска кампания, висшето училище е на едно от първите места у нас по прием в абсолютно всички специалности. Броят на студентите, обучавани по иновативни медицински специалности на английски език, също нараства. Освен това се наблюдава ръст и на студентите от чужбина. 

проф. Веселина Гаджева - зам.-ректор, представи проектите по които в момента работят, пред инж. Ранов и народните избраници. С особена радост, проф. Гаджева представи проектът, с който Тракийският университет ще кандидатства за създаване на център по компетентност, в който ще бъдат създавани нови продукти.

До месец януари, следващата година, по Оперативна програма „Наука за интелигентен растеж” се предвижда много от българските университети да разработят свои собствени проектни предложения за изграждане на центрове за върховни постижения, както и на центрове за компетентност. В осем града в страната ще бъдат разкрити такива.

Ръководството на висшето учебно заведение, поясни, че ако Тракийският университет попадне сред осемте печеливши, ще бъдат предоставени средства за закупуване на специализирана апаратура, благодарение на която ще има възможността да реализират собствен проект в областта на ветеринарната медицина.

В края на срещата, Ректора на университета, изрази своята надежда, че гостите присъствали на представянето на проектните дейности, ще се застъпят за старозагорското висше учебно заведение и ще помогнат, да се превърне в един от бъдещите центрове по компетентност в България. Гостите от своя страна увериха домакина, че безрезервно и занапред ще подкрепят каузите на университета.

 

   

0 коментарa

Виж още