Стара Загора се раздели завинаги със социалистическите символи

Стара Загора се раздели завинаги със социалистическите символи

Миналата седмицa, в петък, бе демонтиран огромният надпис "Слава на труда" върху най- високата сграда в Стара Загора- Синдикалния дом на културата. Този надпис стои на върха на сградата вече 40 години и беше един от малкото социалистически символи, останали от времето на социализма.

Не е яско кой точно е дал разпореждане за това действие, но винкелите, които придържаха 60 сантиметровите букви, светещи в червено и виждащи се от всеки край на града, са били старателно изрязани, съобщава "Старозагорски новини".

Предположенията, че пръст в това дело има бившият областен управител инж. Ранов, бяха категорично отхвърлени. Според него огромните букви са били премахнати, за да се предостврати нелеп инцидент.

Профсъюзният дом или Синдикален дом на културата, както е известен, отваря врати през 1979г. Тогава светват и червените букви. Те са направени от плексиглас, облепен отвътре с червено тиксо, за да може да свети в червен цвят.

Хората, които са работили в сградата на Профсъюзния дом твърдят, че от момента на поставянето на надписа, буквите не са били допълнително укрепявани. Всички разчитали, че е достатъчно стабилен, тъй като е изграден по тогавашните правила за строителство.

Този надпис години наред краси покрива на Синдикалния дом на културата.

Разбира се, в началото на демокрацията веднага се появило предложение комунистическият надпис да бъде премахнат, а винкелът, който го крепял, да бъде предаден в пунк за желязо. Председателя на профсъюзите, обаче, категорично отказал да направи това, след това буквите били напълно забравени.

И така, след 38 години живот, в деня на старта на прдизборната кампания за 44-то Народно събрание, Стара Загора се раздели тихомълком с емблематичния надпис.

   

0 коментарa

Виж още