Старозагорската лъвица се разходи из зоопарка. Как реагираха служителите?

Старозагорската лъвица се разходи из зоопарка. Как реагираха служителите?

Стана известно, че лъвицата от зоопарка в Стара Загора е успяла спокойно да излезе от клетката си и да се разхожда на спокойствие в продължение на час и половина.  Тя се измъкнала незабелязано от клетката си, която дели от години с лъва Симбанджи. За щастие, заради лошото време, паркът е бил почти празен.

Според доц.д-р Радослав Михайлов, Директор на Зоологическата градина в Стара Загора, лъвицата е издебнала гледача, който влязъл в клетката да храни лъвовете, разказва starozagorci.com. Смята се, че резето не е било спуснато както трябва и лъвицата Стела без проблем отворила и спокойно напуснала клетката.

Прилагайки стриктно правилата за безопасност, служителите на извели веднага посетителите от територията на зоопарка, затворили вратите, за да не се случват инциденти и веднага уведомили за ситуацията кмета на града.

Лъвицата била локализирана на разстояние от около 200 м от клетката си, в района на клетката на тревопасните животни. Тъй като животното е добре социализирано, не е агресивно и е свикнало с хората, не се е стигнало до фатален край на операцията, за какъвто си спомняме при бягството на леопарда от Ловешкия зоопарк.

Според Директора на зоологическата градина в Стара Загора, Стела е на 6 години, условията, в които живее са достатъчно добри. Грижите, които се полагат за животните, са чудесни. Продължителността на вида при такива условия е 15-20 години, което е доста дълъг период, в сравнение с живота им в дивата природа.

Лъвицата била примамена с месо докато застанала така, че да може да се изстреля спринцовката с упойка. Всичко приключило бързо и без усложнения. Не е имало нужда от намесата на други специалисти.

След събуждането си в клетката, Стела е била спокойна и в добра кондиция.

Определено, конкретната ситуация е имала и шанс да се усложни, заради оградата, която не е достатъчно висока и Стела спокойно би могла да я преодолее. Това е диво животно и в стресова ситуация може да реагира както природата му диктува. За щастие всичко е минало гладко и служителите на зоопарка са овладели ситуацията професионално.

   

0 коментарa

Виж още