Старозагорския кмет Живко Тодоров ще бъде награден с медал

Старозагорския кмет Живко Тодоров ще бъде награден с медал

    Живко Тодоров, кмет втори мандат на Стара Загора, ще бъде удостоен с най-значимото тракийско-фолклорно отличие – златен орден „Кап. Петко Войвода. Награждаването на Тодоров ще се състои по време на фолклорен събор „Борогородична стъпка” на Старозагорски Минерални бани този уикенд.

     Тракийската организация „Одринска епопея” с председател Петра Мечева е счела, че кметът на града е допринесъл за развитието на тракийския фолклор и неговите организации в Стара Загора. Общинският съвет също ще бъде награден с уникален плакет, който е посвещение за 120-годишнината на тракийската организация. 11-тият национален тракийски фолклорен събор се очаква да приеме близо 4000 участници от над 60 български общини. Двеста фолклорни групи ще представят своето изкуство на 27 и 28 август на Старозагорски Минерални Бани. В концерта, посветен на 120 години от създаването на тракийските организации в България, ще вземат участие именити фолклористи като Васил Михайлов, Манол Михайлов, Калинка Згурова и ансамбъл „Родопа”. За пръв път към фолклористиката на сцената ще излязат прабългарската школа за оцеляване „Багатур”. Тя ще покаже стрелби с лък, яздене на пони с меч и щит и други развлекателни и любопитни практики от прабългарските времена. Ще бъде представена на публиката и поредица от традиции и обичаи на траки и прабългари. Посетителите на мероприятието ще могат да усетят от неповторимия вкус на българщината в буквален смисъл – ще се предлагат качамак, чай, ръжено кафе, гюзлюми и други български гозби. Улицата на занаятите ще предизвика интереса на посетителите с бижута, керамика, накити и сувенири от дърво, хартия, вълна и други. Розовото масло и продуктите от роза, които са емблема на България в света, ще се грижат за приятния аромата на събора.

    Община Стара Загора се е погрижила за безплатния транспорт до района „Богородична стъпка”, за да могат всички желаещи безплатно да присъстват на празника, дори и тези, които нямат финансовата възможност да отделят пари за транспорт. Очаква се към събора да се стекат множество хора от целия старозагорски район, които да направят събитието запомнящо се.

   

0 коментарa

Виж още