Старт на делото за убит пешеходец срещу Иван Янакиев-Хамъра

Старт на делото за убит пешеходец срещу Иван Янакиев-Хамъра

Днес предстои първото заседание по делото срещу Иван Янакиев-Хамъра от Пазарджик. Обвиняем за убийство на пешеходец по непредпазливост. На 18 декември 2015 година, малко преди 19 часа Янакиев помете с мощния си джип „Хамър Х3” , пешеходец. Жертвата е 70-годишния Никола Лазаров, който в злополучният час се опитвал да пресече ул. „Пловдивска” край голям хипермаркет.

Случаят доби огромна популярност в страната, след като бе установено, че за Янакиев това не е първото нарушение. Обвиняемият има за гърба си десетки нарушения на пътя и след отнета книжка е продължил да управлява автомобила си.

Първоначално окръжният прокурор в града, Стефан Янев не поиска удължаване на срока за задържане от 72 часа. С решението си Янев предизвика вълна от протести пред Съдебната палата, организирани от близките на загиналия в социалните мрежи и от застъпници на действащите в България закони. По време на митингите в града, стана ясно, че младежът е печално известен на много пазарджиклии и не са малко свидетелите на безчинствата му на пътя. Така на 21 декември се стигна до повторно арестуване на Хамъра, след което случаят бе разгледан от още три инстанции и в последствие бе определена постоянна мярка за задържането му под стража.

На 10 март, тази година тя бе атакувана от адвокатите на задържания, които се позоваха на текст от НПК, непозволяващ  подсъдим да остане под стража за повече от 2 месеца, ако престъплението е по непредпазливост. Така срещу парична гаранция от 3000 лева  и вратичка в законовите уредби, се стигна до освобождаването на Янакиев.

През юни, Хамъра бе осъден от Районния съд по обвинение в шофиране под въздействие на амфетамини, доказано по-късно с токсикологична експертиза. Доказателствата показват, че на 29 март миналата година когато е спрян за проверка на пазарджишка улица, полицаите забелязали, че обвиняемият е неадекватен – говорил трудно и имал некоординирани движения.

На Янакиев е наложена глоба от 2000 лева, както и заплащане на съдебните разноски в размер на 272 лева.

   

0 коментарa

Виж още