Стипендиите от 30 евро за ромски деца подбуждат ли етническо разделение? (ОБЗОР)

Стипендиите от 30 евро за ромски деца подбуждат ли етническо разделение? (ОБЗОР)

Роми и дискриминация, това бе една от водещите теми в предаването „Тази сутрин“ по БТВ, след като вчера министърът на образованието- Меглена Кунева, обяви причината за отпуснатите стипендии.

Гости в студиото на предаването бяха Янка Такева, представител на синдикатите на българските учители, Лава Коцева директор на СОУ "Св. Св Кирил и Методий", с. Априлово и Кирил Василев родител, Обществен съвет към 75 ОУ, кв "Факултета", София.

Гостите в предаването повдигнаха важни и до голяма степен неизяснени въпроси към г-жа Кунева. След провеждането на собствено проучване, г-жа Такева повдигна обясни, че все още има теми, които според нея МОН не е доизяснило.

Публикувайки този проект се оказва, че няма достатъчна информация за ромския фонд. 

"Каква е ролята на г-н Огнян Исаев?", пита още госпожата. "Кой е този ромски фонд? От къде се вземат тези пари, при условие, че той спонсорира т.нар. стипендии.".

Единствената информация, до която госпожата успяла да получи след проучването е, че съществува такъв фонд в Будапеща, но има клон в България, чийто представител е Исаев.  

Допълнителни въпроси към министъра на образованието бяха повдигнати и по повод Националния център по интеграция, който получава парите от международен бюджет на републиканско ниво, посочи още Такева, а той се води към МОН. Според нея не трябва да се създава конфликт и разделение на децата. 

Припомняме, че по думите на г-жа Кунева вчера, само тези, които се самоопределят като роми ще получат необходимата стипендия.

Г-н Кирил Васиев, обаче не смята, че има разделение между децата. Той изрази мнение, че всички деца имат възможност да получават тези пари, позовавайки се за 40-те процента от парите отпуснати от МОН.

Според него подобна субсидия би довела единствено и само до ограмотяване на ромски деца, които в момента са неграмотни. Като допълнителен проблем по темата, Василев посочи, че в бюрото по труда с часове чакат неграмотни роми. 

Директорът на училището в Априлово - Лава Коцева, обаче посочи, че няма разделение между децата, въпреки това, че е необходимо те да се самоопределят като роми.

Тя посочи, че в нейното училище, в което учат 95% ромски деца, повечето от тях от срам не се самоопределят като такива. Това е една от причините, поради които според нея, част от децата дори няма да посмеят да се възползват. 

Г-жа Такева посочи като основна причина за проблема разделението, което МОН се опитва да наложи. Според нея статистиката посочена от г-жа Кунева е само за ромски деца, но има и други, на които също им е достатъчно трудно, за да завършат училище.

Има и българи, които живеят под социалния минимум, сочи статистика на КНСБ. Всяка година Републиканския бюджет отпуска по 20 млн. лева за учениците и техния транспорт, той е безплатен, подчерта още Такева. 

Припомняме, че въпреки приетото от МОН решение за подпомагане на ромски деца, родители от Добрич възприеха това като дискриминация.
Според тях МОН не трябва да взема отношение, тъй като това автоматично дискриминира българчетата и останалите етноси. В социалните мрежи вече бяха създадени няколко събития по темата. 

Вчера хора от няколко града излязоха с позиция за готовност да подкрепят протеста на хората от Добрич, както и бе обявено събитие за 18:00 часа. Малки групи родители излязоха символично на мълчалив протест в с. Гара Елин Пелин и обещаха съвместни действия, в случай, че подобно решение не бъде отменено от МОН. 

Ето какво написаха родителите от Добрич за събитието, обявено за 1-ви ноемрви, публикуваме без намеса: 

Призовавам гражданите, които са против дискриминиращото решение на Образователното Министерство и в частност на министър Кунева, да съфинансира проект на Ромска организация, според който всяко РОМСКО дете, което е благоволило да завърши средното си образование ще получава стипендия от 30 ЕВРО!!! 
Призовавам ви да излезем в Деня на Будителите в 19.00 ч на площада пред Общината и да изразим недоволството си от подобна политика на дискриминация!
Предлагаме, щом в Министерството има пари за стипендии, да се увеличат вече съществуващите стипендии за успех и ако трябва да се отпускат от седми клас, за отлично завършване на средно образование! Да не се дискриминират БЪЛГАРИ, АРМЕНЦИ, ЕВРЕИ, РУСНАЦИ и изобщо всички БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ!!! На какво ще научим децата си ако им даваме 30 ЕВРО само защото са изпълнили как да е ЗАДЪЛЖЕНИЕТО СИ ДА УЧАТ?

Призовавам съмишленици във всеки град на същата дата 01.11, в същия час - 19ч да излезем и да кажем своето категорично НЕ на Проекта за отпускане на стипендии за ромски деца, които завършват средно образование!

 

   

0 коментарa

Виж още