Стоенето в седнало положение е новото пушене!

Стоенето в седнало положение е новото пушене!

Специалисти твърдят, че работата в седнало положение вреди повече от тютюнопушенето. Оказва се, че човечеството прекарва часове наред с автомобила си на път към офиса, 8-часов работен ден пред компютъра в офиса, а после разбира се преминава към удобния диван у дома.

 В 21 век ежедневието на повечето хора преминава в седнало положение. Според скорошни проучвания човек стои седнал над 7 часа, пише bgonair.bg.

Комфортният стол обаче крие много рискове и е напълно възможно да се окаже бомба със закъснител. Според медиците дългото стоене в една поза крие сериозни рискове както от диабет, така  и от сърдечни болести. Лекарите наричат заседналия начин на живот - болестта на цивилизацията, а стоенето часове наред в седнало положение, според тях се равнява на пушенето. Те посочват, че бързайки да свършат повече работа, хората са се приковали на едно място, но рисковете са изключително големи, тъй като целият жизнен статус на човека се нарушава.

Противно на очакванията физическата активност е възможно да се окаже безполезна срещу ефектите от дългото стоене. Експертите съветват да заложим на разнообразие като комбинираме няколко вида спорт. Например различни методики - фитнес и ключови занимания и споделят, че 30-40 минути на ден са напълно достатъчни, за да може да се възстанови организмът ни.

През последното десетилетие професиите, които предлагат заседнал начин на живот, са се увеличили с над 80 %. Физиотерапевти подсказват какви са най-честите оплаквания: болки в кръста, в рамената и в целия гръбнак. Всичко това произлиза едно след друго, тъй като човешкият организъм е едно цяло. Поставяйки го в неестествена поза толкова часове, той реагира.

Малцина могат да намерят време за спорт, за това специалистите посочват трикове, с които да намалим негативният ефект от продължителното стоене в седнало положение. Желателно е на всеки 40 минути да ставате от стола и да се раздвижвате, ако офисът ви е оборудван с пътека за бягане например, можете да се възползвате от нея. Ако ли не, можете просто да направите няколко клека, да раздвижите вратът и ръцете си.

Според проучвания нежният пол е по-засегнат от вредите, които носи дългото стоене в седнало положение.

   

0 коментарa

Виж още