Странен елемент постави под съмнение теорията за свръхпроводимостта

Странен елемент постави под съмнение теорията за свръхпроводимостта

Учени откриха, че един наглед съвсем обикновен елемент, притежава изключителни качества.

Със своето откритие изследователите преобърнаха разбирането си за материалите притежаващи свръхпроводими качества. Неотдавнашното откритие в Индия, накара учените да преосмислят процеса свръхпроводимост.

 Името на един от най-странните откривани до момента елементи е бисмут. Когато бъде охладен до малко над абсолютната нула, той може да се превърне в свръхпроводник (проводник на електричество без съпротивление).

Досегашната 40-годишна теория за свойствата на свръхпроводимостта,  допускаше, че всички свръхпроводящи материали свободно пропускат електроните. Въпреки това, при последните проучвания, беше открито, че елемента бисмут има на всеки 100,000 атома, по един електрон.

"Като цяло, съединенията, които проявяват качеството свръхпроводимост имат приблизително по един мобилен електрон на атом," Сринивишан Рамакишнан от „Института за фундаментални изследвания Тата“, в Индия.

"Въпреки това, в елемента бисмут, един мобилен електрон се споделя от цели 100,000 атома и тъй като тяхната плътност е толкова малък, хората все още не могат да повярват, че бисмут е свръхпроводник.", допълни ученият.

Крайната цел е да бъде намиран такъв свръхпроводник, който да работи при стайна температура. Този материал може да замени обикновеният метал и да спести тонове енергия. В бъдеще, технологията би могла да  допринесе за  работата на модерните суперкомпютри.

 

   

0 коментарa

Виж още