Стресът въздейства по различен начин на момчетата и на момичетата

Стресът въздейства по различен начин на момчетата и на момичетата

Силните стресови ситуации оказват влияние върху мозъка на момичетата и момчетата по различен начин, показва проучване на Станфордския университет.

Установено е, че една част от мозъка, свързана с емоциите и емпатията, наречена инсулата, е особено малка при момичета, които са претърпели травма. Докато инсулатата при травматизирани момчета е по-голяма от обикновено.

Това би могло да обясни защо момичетата са по-склонни да развиват посттравматично стресово разстройство (ПТСР) от момчетата, казват изследователите.

Резултатите от проучванията показват, че момчетата и момичетата демонстрират контрастиращи симптоми след силна тревога или някакво страшно събитие, и трябва да бъдат третирани по различен начин, за да има положителен резултат.

Изследователският екип от Станфордския университет, от факултета по медицина, казват, че момичета, които развиват посттравматично стресово разстройство вероятно страдат от по-бързо от нормалното стареене на една част от инсулата - тази част на мозъка, която обработва чувствата и болката.

Инсулата или островния кортекс, е различна и сложна част, разположена дълбоко в мозъка, която има много връзки. Тя отговаря както за обработката на емоциите, така също играе важна роля в приемането на сигнали от други части на тялото.

За целите на проучването изследователите сканирали мозъците на 59 деца на възраст от 9 до 17 години.

Едната група, от 14 момичета и 16 момчета, претърпели минимум един епизод на тежък стрес или травма, докато втората група, на 15 момичета и 14 момчета, не били изживели нито една стресова ситуация.

В групата на травматизираните момчета и момичета, има доказателства, че част от инсулата - предната кръгова бразда - била променена по размер и обем в сравнение с групата без травми.

Това показва, че инсулата се променя при излагане на остър или дългосрочен стрес и играе ключова роля в развитието на посттравматично стресово разстройство, категорични са изследователите.

Различни реакции

Ръководителят на изследването д-р Меган Клабунд заявява, че е важно да се разгледат различните физически и емоционални реакции към стресовите събития.

"Важно е хората, които работят с травматизирани младежи, да имат предвид половите различия. Нашите резултати показват, че е възможно момчета и момичета да имат различни симптоми след травмата и че те могат да се възползват от различни подходи за лечение."

Тя добави още: "Нашите учени предполагат, че високите нива на стрес могат да допринесат за ранен пубертет при момичетата."

Д-р Клабунд каза, че предстои да разгледат други области на мозъка, свързани с инсулата, за да установят, дали биха могли да се открият подобни промени.

Какво е ПТСР?

Пост-травматичното стресово разстройство е термин, използван, за да се опишат психологическите последици от участие в травматично събитие като автомобилна катастрофа, природно бедствие, тормоз, малтретиране или насилие.

Много млади хора, които са претърпели тежка травма, се възстановят без да изпитват посттравматично стресово разстройство - но други го развиват.

Симптомите могат да включват:

  • Сцени от миналото и кошмари
  • Избягването на припомняне на събитието
  • Безпокойство, неспособност да се отпуснете
  • проблеми със съня
  • проблеми в храненето

Изследователите твърдят, че е нормално да се появят симптоми в продължение на няколко седмици след травматичното събитие, но ако все пак симптомите продължават повече от месец, добре ще е да поговорите с вашия личен лекар, който трябва да ви предложи подходяща терапия, за да се справите с вашите мисли и поведение.

   

0 коментарa

Виж още